BIST 9.725
DOLAR 35,17
EURO 36,89
ALTIN 2.973,07
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bilim adamları en havalı pili üretti

İngiliz bilimciler dünyanın ilk hava ile çalışan pilini geliştirdi. Üstelik bu pilin depolama kapasitesi günümüzde kullanılan pillerin on katı.

Abone ol

Uzmanları, devrim niteliğindeki 'STAIR' (St Andrews Air) pilinin, yeni nesil elektrikli arabaların, dizüstü bilgisayarların ve cep telefonlarının yolunu açacağını söylüyor.

Yeni pil, gözenekli bir bölgemeden ortamdaki havadan oksijeni soluyor.
Bu oksijen, pilin içindeki geçirgen bir karbon bileşen işe reaksiyona giriyor.
Bu da, pilin bir yandan boşalırken diğer yandan sürekli olarak şarj olmasını sağlıyor.

Geleneksel kimyasal bileşen lityum kobalt oksidin yerine havadan alınan geçirgen karbon ve oksijeni koyan yeni pil, aynı zamanda günümüzde kullanılan pillerden çok daha hafif.

Oluşan hava döngüsü pilin kullanıldığı sırada yeniden şarj olmasını sağlarken, yeni pilin aynı boyuttaki diğer pillerden daha büyük depolama kapasitesi ver ve 10 kat daha uzun süre enerji veriyor.

St Andrews Üniversitesi'nden kimya profesörü Peter Bruce, "Çok daha küçük ve daha hafif olması büyük bir avantaj. Böylece taşınabilir mekanizmalarda daha rahatlıkla uygulanabilir. Bu pil ağırlığı olabildiğince azaltmayı tasarlayarak elektrikli araba geliştirmek isteyenler için de çok kullanışlı. Depolama özelliği de yeşil enerjinin gelişimi açısından büyük önem taşıyor" diye konuştu. (Gazeteport)