Bilgisayarınızı bagaja verir misiniz?
ABD ve İngiltere'nin belli ülke ve havayolları şirketleriyle yapılan seyahatlerde uygulamaya başladığı elektronik cihaz kısıtlaması ve bu listeye Türkiye'nin de dahil edilmesi, tartışmaları ve soruları beraberinde getiriyor.
Cep telefonundan büyük elektronik cihazlarınızı ABD ve İngiltere uçuşlarında artık kabine alamıyorsunuz. Bunları bavulunuzda kargoya vermek ne kadar güvenli? Yeni kuralların devreye girmesiyle ABD veya İngiltere’ye uçarken artık kabine cep telefonundan daha büyük elektronik aletleri alamıyorsunuz. Hayatımızın ayrılmaz parçaları diz üstü bilgisayarlar, tabletler, elektronik kitap okuyucuları gibi uzunluğu 16, eni 9,3 ve yüksekliği de 1,5 santimetrenin üzerindeki elektronik aletler bavulunuzla birlikte kargoya yüklenmek durumda. Yolcular haklı olarak bilgisayar veya tabletleri hem maddi değeri hem de içindeki bilgiler-görseller nedeniyle bagaja vermek istemiyor. Zarar görebileceği veya çalınma ihtimali nedeniyle yanlarından ayırmaya soğuk bakıyor. Ama önünüze kurallar çıkıyor.
NASIL TAŞIMALISINIZ TSA KİLİDİ: ABD’ye uçarken TSA kilit sistemine yani Amerikan Ulaştırma Güvenlik Dairesi onaylı kilitlere sahip bavulları tercih edin. Asma kilit kullanıyorsanız, TSA onaylı olanları takın. ABD’ye girişte veya çıkışta TSA zaman zaman bavulları açıyor. İçindekileri kontrol ediyor. Eğer onaylı kilidiniz yoksa TSA kilidi kırarak açıyor. Kontrolün ardından bu işlemin yapıldığına dair bir kâğıt bırakılıyor.
ETRAFINI SAĞLAMLAŞTIRIN: Elektronik eşyalarınızı eğer bavulunuza koymak zorunda kalırsanız, zarar görmesini önlemek için öncelikle olarak elektronik cihazını dış şoku alan malzemeye öreğin patlar naylona sarın. Veya cihazı sünger dokulu bir koruyucu kumaş-çanta içine yerleştirip çantanızda taşıyabilirsiniz. Bilgisayarın-tabletin etrafına köpük de koyabilirsiniz. Bu sayede cihazların bavullar atılırken zarar görmesini engelleyebilirsiniz. BAGAJANIZIN ETRAFINA KORUYUCU FİLM KAPLATABİLİRSİNİZ: Havalimanlarında bavulunuzu koruyucu film ile kaplatabilirsiniz. Bu tür kaplamalara, ABD veya İngiltere uçuşları için yaptırabilirsiniz. Çalınma riskini azaltan ve bavul hasarlarını en aza indiren bu uygulamada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda parça başına 50 TL alınıyor.
ŞARJLI OLSUN: Türkiye’de havalimanlarına girişte güvenlik bilgisayarınız, tabletinizin açılarak çalıştığının gösterilmesini istiyor. Bavulunuzdaki cihazınız kargoda bakılırken çalıştırılıp kontrol edilmek istenebilir. Uçuş öncesinde pilleri şarj etmek gerekebilir.