Ordu'da lise öğrencileri tarafından bilgisayarı insan sesiyle kontrol eden sistem geliştirildi.
Abone olÜnye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi öğrencileri Onur Altun ve Recep Bulat, bilgisayarı klavye ve mouse gibi mekanik yöntemler yerine insan sesi ile kontrol eden bir sistem geliştirdi.
Sistemle bilgisayarı açıp kapatmak, CD- ROM gibi donanımsal aygıtları kontrol etmek, bilgisayarın sesini yükseltip kısmak, seçilen programı açıp kapatmak gibi tüm işlemler yapılabiliyor.
Elektronik öğretmeni Ayla Kahraman, geliştirilen sistemle engelli insanların bilgisayar kullanımını kolaylaştırmak için bir ara yüz sağlamış olduklarını söyledi. Sistemde bilgisayarın kullanıcının sesini tanıyarak, kişisel verilerin güvenliğinin arttırılmasının sağlanacağını ifade eden Kahraman, "Tasarlanan kontrol sisteminin kalbi tanıma devresidir. Sistem birden fazla kişiyi tanıyacak şekilde kullanılabilir. Bunun için yapılması gereken kullanıcının tüm örnek komutları mümkün olduğunca fazla
kaydederek, seslerin önceki örneklerle örtüşme olasılığını artırmalarıdır.
Çünkü ses her zaman her sözcük için aynı dalga boyutunda olmayabilir. Bu devrede, mikrofondan algılanan ses analiz edilir. Sonraki aşamada önceden kaydedilen ses komutları ile karşılılaştırılır. Bu karşılaştırma sonucunda ses komutları tanımlanırsa, devre çıkışında 8 bitlik veri oluşur. Kaydedilen her bir ses komutu için devre çıkışında farklı bir veri oluşuyor" diye konuştu.
Sistemin işleyişi hakkında detaylı bilgi veren Kahraman, "Çıkışta elde edilen 8 bitlik veriler Pic 16F84A mikro denetleyicisi ile işlenilir. Mikro denetleyici tanımlanan her ses komutu için yapılacak olan işi belirlemektedir. Örneğin bilgisayarı açmak için belirlenen ses, ses tanımlama devresinde tanımlanır.
Bu devresinin çıkışında 8 bitlik bir veri oluşur. Bu veri mikro denetleyicide bu işi yapmak için tanımlanan veri ile karşılaştırılarak, belirlenen şarttan uygun çıkışın elde edilmesi sağlanır. Mikro denetleyici portundan alınan bilgisayarı açma komutu ile bilgisayar ana kartı ile iletim halindeki mekanik power düğmesinin yerine koyduğumuz röleli sürücü devresi ile ana karta enerji uygulanıp, bilgisayarın kapat komutumuzu algılayan ses tanıma devresi mikro denetleyicisine kapatma sinyalini göndermektedir.
Bu sinyalin kapatma için uygun sinyal olup olmadığını karşılaştıran mikro denetleyicili kontrol devremiz kapatma komutunu onaylayıp, uygun çıkış sinyalini görmektedir. Bilgisayarın paralel portunun 5 (D3) numaralı pinine uygulanan bilgisayarı kapat sinyali delphi ile yazılmış ve Windows IP'lerinden kapatma komutu kullanan program 5 (D3) portunda değişim algıladığında bilgisayarı kapatır. Diğerleri de aynı mantıkta çalışıyor" diye konuştu.