Bilgi teknolojisine dev yatarım
Bilgi teknolojisine ayrılan bütçe, 150 trilyondan 1 katrilyon 283 trilyona çıkarıldı.
Abone olTürkiye'nin geleceğinin bilgi teknolojisi olduğunu belirten Milli Eğitim Bakanlı Hüseyin Çelik, bu kapsamda kamunun Ar-Ge bütçesinin 150 trilyondan 1 katrilyon 283 trilyona çıkarılmasının eğitimde önemli bir gelişme oluşturacağını söyledi.
İzmir Ticaret Odası'nda konuşan Bakan Hüseyin Çelik, eğitim sektöründe reformlar yaparak çıtayı yükselteceklerini söyleyerek, sivil toplum kuruluşlarını eğitime destek olmaya çağırdı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, göreve geldiği günden itibaren 6 temel konuda eğitim sektörü sorunlarını belirlediklerini söyleyen Bakan Çelik; sınıf, fiziki mekan, teknolojik altyapıyı, insan unsurunu iyileştirmek konularında son 4 yılda önemli gelişmelere imza attıklarını dile getirdi. Türkiye'nin eğitimde büyük değişim ve dönüşümü yaşadığını belirten Çelik, "Avrupa yürüyor ise biz koşmalıyız ancak, eğitimde yapılan reformların hemen etkisinin hissedilmesi mümkün değil. Bugün yapılan bir değişiklik 8 yıl sonra kendini gösterecek" dedi. Eğitimde gerçekleştirdikleri Türkiye geneli reformlar hakkında bilgi veren Çelik, "Okul öncesi eğitim oranı yüzde 11'di. 2006-2007'de bu oran yüzde 25'e ulaştı. İlköğretimde okulluluk oranı yüzde 99'larda, liselerde yüzde 80'lerde, yüksek öğretimde ise yüzde 20'lerdeyiz" diye konuştu.
Yeni derslik yapılması konusunda sivil girişimin ve hayırsever desteklerinin arttığını söyleyen Çelik, "Geçtiğimiz dönem 183 bin yeni derslik yapıldı. Hayırseverler paralarını değil, yüreklerini de ortaya koydu. Okullara harcadıkları paranın yüzde 80'i kendilerinden, yüzde 20'si vergiden düşülüyor. Bazıları bunu anlamadığı için devletin kesesinden mertlik yapıyor, bir de okullara kendi isimlerini veriyor, 'vergiden de kesiyorlar' şeklinde propaganda yapıyor. Bunu söyleyen insanlar bu sistemi bilmeyenler. Yapılan bütün harcamalar, gider gösterilerek vergi matrahından düşülüyor. Vergiye esas matrahtan düşülüyor, tahakkuk etmiş vergiden düşülmüyor. Dolayısı ile 1 trilyon harcayan işadamının 800 milyonu kendi cebinden çıkıyor. 200 milyarını vergiden kesiyor. 11 Eylül 2003 tarihinde İzmir İli'nde 100 trilyona yakın yardım yapılmış. İzmir'de yeni derslik sayısı 3 bin. Sınıf başına 39-40 kişi düşer iken bugün 36 kişiye düşmüştür" ifadelerini kaydetti.