Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla iş yoğunluğu artan bıçakçılar, siparişlere yetişmekte zorlanıyor.
Abone olKurban Bayramı hazırlıklarının başladığı şu günlerde kurbanlıklarını almaya başlayan vatandaşlar, bıçaklarını ve satırlarını biletmek ya da yeni ürünler almak için kentte az sayıda bulunan bıçakçıların yolunu tutuyor.
Her yıl Kurban Bayramı öncesinde aynı yoğunluğu yaşayan bıçakçılar, fazla mesai yaparak ellerindeki işi bitirmeye çalışırken, bir yandan da artan işlerin mutluluğunu yaşıyorlar.
İzmit'te 60 yıldır bıçakçılık yapan 73 yaşındaki Adnan Kiyga, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aile olarak 3 nesildir bıçakçılık yaptıklarını belirterek, mesleği dünyaca ünlü babası ''Çakıcı Abdullah''tan öğrendiğini söyledi.
Baba mesleğini devam ettirmek için bu işi yaptığını dile getiren Kiyga, mesleği icra edenlerin artık günden güne azaldığını, ifade ederek, elde yapılan bıçağın fabrikasyon ürünlerden daha kaliteli olduğunu vurguladı.
En iyi bıçağın paslanmaz çilekten ve dövülerek yapıldığını, en keskin bıçağın da paslanan çelikten imal edildiğini anlatan Kiyga, yaklaşan bayram nedeniyle işlerin yoğunlaştığına dikkati çekti.
Kiyga, ''İnsanlar yeni bıçak almaktan ziyade daha çok eski bıçaklarını biletiyorlar. Bıçağın keskin olması çok önemli. Keskin olmazsa kurbanlığa eziyet ederler. Şimdi bayram yaklaştığı için sokak aralarında seyyar satıcılar satış yapmaya başladı. İşi iyi bilmedikleri için bıçağı mahvediyorlar, bozuyorlar'' diye konuştu.
GÜNLÜK CİRO 5-6 KAT ARTTI
Ailesi 46 yıl önce İnegöl'den İzmit'e göç eden 59 yaşındaki bıçakçı Suat Bıçakçı ise ailece 95 yıldır bu işi yaptıklarını belirterek, soy isimlerini de mesleklerinden aldıklarını kaydetti.
Bıçakçı, mesleği babasının yanında öğrendiğini anlatarak, ''Babam önceden kemik saplı bıçaklar, oluklu kamalar yapıyordu ama zaman geçtikten sonra imalatı bıraktık, şimdi sadece bileme işi yapıyoruz. Eleman eksikliğinden, yeterli eleman bulamamaktan ve fabrikasyonun artmasından dolayı artık lokanta bıçakları, kasap bıçakları yapıyoruz'' ifadesini kullandı.
Eskiden paslanmaz çelik olmadığından bıçakların paslanır çelikten yapıldığını dile getiren Bıçakçı, ''Bıçaklar ocakta döverek yapılıyordu, daha iyi kesiyordu, daha güzel kesiyordu. Her şey elle yapılıyordu, şimdi bıçağın yüzü hazır preste kesiliyor, sapı hazır geliyor, işçilik daha kolaylaştı. Bu da bize olan rağbeti düşürdü, mesleği yapanlar azaldı'' şeklinde konuştu.
Her sene olduğu gibi Kurban Bayramı'ndan 15 gün önce işlerin yoğunlaştığını vurgulayan Bıçakçı, ''Normale göre günlük cirom 5-6 kat arttı. İşler arttığı için amcam bana yardım ediyor ama işler bayramdan sonra normale döner'' dedi.
Bıçakçı, insanların daha çok eski bıçaklarını bilettiklerini anlatarak, iyi bir kurban kesim bıçağının fiyatının 25 ile 35 lira arasında değiştiğini söyledi.