BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Beypazarı ve Safranbolu Ordu'ya örnek

Ordu Üniversitesi Turizm ve Gezi Kulübü ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü işbirliğiyle 'Beypazarı ve Safranbolu örneği ve Ordu' konulu panel düzenlendi.

Abone ol

Ordu Üniversitesi Turizm ve Gezi Kulübü ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü işbirliğiyle yapılan panelde tarihi Safranbolu ve Beypazarı evlerinin yıllar itibariyle durumu, restorasyon süreciyle ve sonrasında bölgede yaşanan değişimler anlatıldı.

18. ve 19. yüzyıl Osmanlı kent dokusunun günümüze kadar korunduğu Safranbolu evlerinin 1998 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alındığını belirten Doç. Dr. Aysun Özköse, Safranbolu Evleri'nin Osmanlı döneminde yumurta akından yapıldığı ve çok uzun süre depreme dayandığının rivayet edilidiğini kaydetti. Bu evlerin depreme dayanma özelliğinin toprağın dibine yapılmaması olduğunu ifade eden Doç.Dr.Özköse, "Safranbolu Evleri'nin bir başka özelliği birbirinin önünü kapatmaz. Çok yakın bir zamana kadar Dünya Kültür Mirası listesine giren bu evlerin durumu çok iç açıcı değildi.

Ancak bu değerlerin yok olmaması adına başlatılan girişimlerde çok önemli yerlere gelindi. Korumanın tek başına bir kurum tarafından değil tüm tarafların bir araya gelerek gerçekleştirilebileceği düşüncesiyle çalışmalar başladı. Safranbolu bunu çok güzel yaptı. Bir Safranbolu Evleri gönüllüleri kuruldu. Bunun aynısı Ordu gönüllüleri şeklinde kurulması lazım"
dedi.

UNESCO'nun maddi olarak olmasa da çeşitli reklam vasıtalarla Safranbolu'nun adını duyurduğunu ifade eden Doç. Dr. Özköse, "UNESCO burada toplantılar yaparak katkılar sağladı. Bundan sonra Safranbolu şantiyeye döndü. Bundan cesaret alan yatırımcılar eski yapıları restore etmeye başladı. Ordu'da olsaydı bunları yıkardınız. Çünkü Ordu'yu biraz gezdim gördüm. Çok daha iyi binalar kendi kaderine terk edilmiş. Ancak Safranbolu'da hayaller gerçeğe dönüştü. Turizm anlayışı değişti. Ahırlardan disko, çamaşırhanelerden sergi alanları yapıldı" diye konuştu.

Ordu'da tarihi evlerin bulunduğu bölgenin 1984 yılında sit alanı ilan edilmesine rağmen sonradan yapılanlara anlam veremediğini ifade eden Doç. Dr. Özköse, Ordu'nun uzaktan göründüğü gibi yakındanda güzel görülmesi gereken bir şehir olduğunu kaydetti.