BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,58
ALTIN 3.023,78
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Beyoğlu'nda restorasyon rekoru

İstanbul'un önemli tarihi yapılarına ev sahipliği yapan Beyoğlu'da, toplamda 5 bin yapı restore edildi.

Abone ol

Beyoğlu Belediyesi, açık hava müzesini andıran ilçede, işlev ve estetiğini yitiren yapıların Restorasyon işlemlerini sürdürüyor.

Belediye, aralarında Galata ve Kasımpaşa Mevlevihanesi, Turabi Baba Kütüphanesi, Tarihi beyoğlu Belediyesi Binası ve Karaköy Voyvoda Karakolu gibi binaların da bulunduğu 5 bin binayı yeniledi.

Konuyla ilgili AA Muhabirine açıklamada bulunan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Restorasyon projelerinin ilçede yaşayan 250 bin kişiyi doğrudan ilgilendirdiğini anlattı. Demircan, herkes için güvenli ve güzel yaşanabilir bir Beyoğlu kurduklarını dile getirerek, binlerce tarihi binayı aslına uygun şekilde yenilediklerinin de altını çizdi.

Demircan, "Geçmişten günümüze gelen tarihin yaşatılması için, onun belgesi niteliğinde olan ve tarihe tanıklık eden eserlerin onarımı ve korunması gerekmektedir. İşte burada restorasyonun önemi ortaya çıkıyor. Restorasyonun amacı tarihi eser ve dokuların özgün biçimleriyle korunarak, gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Asıl zor olan da budur. Bunu sağlayabilmek için, 9 yıldır profesyonel bir çalışmayla ve son teknik imkanları kullanarak, Beyoğlu'daki tarihi binaları yeniliyoruz. Yaptığımız restorasyon çalışmalarıyla, bu alanda Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık" diye konuştu.

BEYOĞLU'DA YENİLENEN TARİHİ BİNALAR

Beyoğlu Belediyesi'nden alınan bilgiye göre; 2004 yılında kurulan Kentsel Tasarım Ofisi ile, daha önce "çöküntü alanı" haline gelen ve yaklaşık yüz yıldır herhangi bir restorasyon görmeyen tarihi binalar için planlar geliştirildi. Tarihi mirası olan binaların yeniden hayata döndürülmesi için yoğun bir çalışma başlatıldı.

Galata, Talimhane ve İstiklal Caddesi üzerindeki binaların yüzde 70'inin boş ve kullanılamaz durumda olduğunu belirleyen Beyoğlu Belediyesi, bu binaların kurtarılması için, öncelikle sahipleriyle toplantılar yaptı. Belediye, sokakları yaparken, aynı zamanda binaların yenilenmesi konusunda projeler geliştirerek, bina sahipleriyle bu binaları yenilemeye başladı. Çok sayıda mirasçının hissedar olduğu binalar konusunda özel çalışmalar yapıldı. Bina sahiplerine tek tek ulaşıldı, bunların yeniden 'yaşayan' binalar haline getirilmesi için Kentsel Tasarım Ofisi projeler geliştirdi. Binaların yenilenmesi sürerken, Beyoğlu Belediyesi, sokakların vatandaşlar tarafından rahat kullanılmasını sağlayacak düzenlemeler yaptı.

İstanbul'un sembol yapılarından biri olan Galata Kulesi'nin turizme kazandırılması için, kule etrafı trafiğe kapatıldı. Kule etrafında sokakların güzelleştirilmesi, binaların yenilenmesi ile semte canlılık geldi. Bu durum, turistlerin de ilgisini çekmeye başladı. 2000'li yılların başında İstiklal Caddesi'nin başından yürümeye başlayan turistler, Galatasaray Lisesi'nin önünden geriye dönerken, artık Tünel'e, Galata Kulesi'ne kadar yürümeye başladılar. Yürütülen bu çalışmalar sonucunda Galata ve çevresi, İstiklal Caddesi, Karaköy, Talimhane civarında bulunan 5 bin tarihi bina elden geçirilmiş ve yeniden hayata döndürülmüş oldu.

TARİHİ BEYOĞLU BELEDİYE BİNASI

İlçede aslına uygun olarak yenilenen binalarından biri Tarihi Beyoğlu Belediye Binası oldu.

Türkiye'de belediyeciliğin başladığı yer olarak kabul edilen bina, belediyecilik tarihinde önemli bir yere sahip. Aslına sadık kalınarak yenilenen bina, kamu yönetimi açısından tarihi bir misyona sahip. Belediye binasının birkaç ay içinde hizmete girmesi planlanıyor.
Restorasyon çalışmaları kapsamında tutulan tarihi binalardan biri de Karaköy Voyvoda Karakolu. Beyoğlu Belediyesi Şehir dokusuna estetik katkı sağlayan ve sahile yakınlığından dolayı, iklim şartlarından yıpranmış Karaköy Voyvoda Karakolu, eski fonksiyonuna uygun kullanılmak üzere yenilendi. Karaköy'e deniz yoluyla ulaşan turistleri karşılayan bina, emniyet teşkilatının ve İstanbul'un prestiji açısından önemli bir role sahip. Bina, asli görevi olan güvenlik hizmetine, sağlıklı şartlarda devam ediyor.

KASIMPAŞA MEVLEVİHANESİ ŞEHRE KAZANDIRILDI

Kasımpaşa'nın önemli tarihi dokularından biri olan Mevlevihane de gelecek kuşaklara aktarılan yerlerden biri. Tarihi dokusuna zarar verilmeden restore edilen Kasımpaşa Mevlevihanesi hem çocuklara hem sporseverlere hitap ediyor. 1795 senesinde açılan Mevlevihane çeşitli onarımlar görse de zamanın gücüyle yıpranmıştı. 1979'daki yangında, merdivenler haricinde yok olmuştu. Yapıyı tekrar eski haline ve fonksiyonuna uygun inşa eden Beyoğlu Belediyesi, kültür ve yaşam merkezi olarak hizmet verecek olan Mevlevihaneyi, Kasımpaşa'nın kültürel zenginliğine ortak etti.

TURABİ BABA KÜTÜPHANESİ TEKRAR İLİM YUVASI OLDU

Harabe haline gelen yapılardan biri olan Turabi Baba Kütüphanesi de tekrar ilim yuvası haline geldi.

Osmanlı gemicilerinden Mehmet Turabi Efendi tarafından kurulan mevcut bina, yüzlerce yıl ilim ve irfan merkezi olarak Beyoğlu'na hizmet verdi. Milli mücadele döneminde bina askeri mühimmat deposu olarak kullanıldı. Zamanla harap hale gelen yapıyı restore eden Belediye, burayı kütüphaneye dönüştürdü. 1000 m2 alana sahip, 2 katlı ve 4 bölümden oluşan kütüphanede, çok amaçlı salon, internet evi ve Beyoğlu Belleği bulunuyor. Film gösterimleri ve seminerler düzenlenen kütüphaneden bugüne kadar on binlerce vatandaş faydalandı.

GALATA MEVLEVİHANESİ YENİ YÜZÜNE KAVUŞTU

Beyoğlu'nun simgelerinden biri olan Galata Mevlevihanesi de aslına uygun yeni yüzüne kavuştu.

İstanbul'un en eski Mevlevi Asitanesi olan Galata Mevlevihanesi, Beyoğlu'nun çekim merkezlerinden biri olmayı sürdürüyor. 1491'de kurulan Galata Mevlevihanesi, III. Selim'in 1791-1792'de gerçekleştirdiği yenileme sonucunda ana hatlarıyla bugünkü yerleşim düzenine kavuşmuştu. Beyoğlu'nun en önemli miraslarından olan Mevlevihane'nin cephe restorasyonu, çatı tahkimatı, tüm tesisatları yenilendi çevre düzenlemeleri tamamlandı. Beyoğlu'nun manevi köklerinden biri daha yaşama dahil edilmiş oldu.