BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,47
ALTIN 3.038,58
HABER /  DÜNYA

Beyaz yakalı gurbetçilerin vatan hasreti

Alman Bild gazetesi, Berlin'de kariyer yapan bazı Türkleri tanıttı. Her biri başarılı olsa da vatan hasreti ile yanıp tutuşuyorlar

Abone ol

Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, Türk akademisyen ve üniversite öğrencilerinin bir bölümünün ''vatan özlemi'' nedeniyle Türkiye'ye gitmek istediği hatırlatılan haberde, ''Akademisyenlerin Berlin'de yaşamalarından dolayı gurur duyuyoruz'' denildi.

Habere göre, Berlin Teknik Üniversitesi'nde görev yapan ve bu üniversitenin tek Türk profesörü olan Şahin Albayrak, 20 yıl önce kız arkadaşının Berlin'de öğrenci olması nedeniyle Türkiye'den Almanya'ya geldiğini belirterek, 7 yıldan bu yana Berlin Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştığını söyledi.

Albayrak, Berlin'den ayrılmayı düşünmediğini ifade ederek, ''Tokyo, Paris, New York, hiçbir kent Berlin kadar hoşuma gitmiyor'' dedi.

Berlin Kreuzberg Eğitim Merkezi (BWK) Müdürü Nihat Sorgeç ise çocukluğunda Türkiye'de çok güzel, bahçeli bir evde oturduklarını, bu nedenle 14 yaşında Berlin'e geldiğinde önce bir şok yaşadığını, daha sonra makine mühendisliği okuduğunu ve Berlin'de mutlu olduğunu belirterek, Türkiye'ye artık sadece tatil yapmak için gideceğini söyledi.

Berlin'de göçmenler için yaşlılar bakım yurdu şirketini yöneten Nare Yeşilyurt-Karakurt da 220 kişiyi istihdam ettiğini ifade ederek, burada başarılı olduğu için kalmak istediğini, belki sadece kış aylarını Türkiye'de geçirmeyi düşünebileceğini belirtti.

Şirket danışmanlığı yapan ve Berlin Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkan Yardımcısı olan Suat Bakır ise Berlin'e 1970 yılında geldiğini ve bir bankada yöneticilik yaptığını belirterek, şimdi büyük oğlunun tıp öğrenimi görmeye başladığını anlattı.

Jinekolog Dr. Emine Yüksel de 7 yaşında Berlin'e geldiğinde önce bir süre Türkiye'yi özlediğini, ancak şimdi başarılı bir doktor, evli ve 2 çocuk sahibi olduğunu, yaşamının merkezinin Berlin olduğunu ifade etti.

Humboldt Üniversitesi'nde tarih ve felsefe okuyan Yalın Özer (25) ise Türkiye'de yaşadığı duyguları başka bir yerde yaşayamadığını ve dilini bildiği bir ülkede çalışmak istediğini, ayrıca Türkiye'deki arkadaşlarına ve ailesine yakın olmak istediğini söyledi