BIST 9.395
DOLAR 34,57
EURO 36,67
ALTIN 2.903,20
HABER /  GÜNCEL

Beyaz Saray noktayı koydu: Özür değil, pişmanlık

Biden'in 'Erdoğan'dan özür dilemedim'' sözünden sonra, gözler Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'e çevrilmişti. Earnest, Biden'ın Erdoğan'a doğrudan iletmeye çalıştığı mesajın açıklamasının yorumlanmasından dolayı hissettiği pişmanlık olduğunu söyledi.

Abone ol

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Pazartesi günü CNN'e verdiği özel mülakatta "Bana özür dilediğimi söylüyorlar. Ben Erdoğan'dan hiçbir zaman özür dilemedim" diyerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile olan küllenmiş bir tartışmayı yeniden başlatmış olmuştu.

Üstelik Biden, yine aynı mülakatta, "Söylediklerim arasında doğru olmayan hiçbir şey yoktu. Bilirsin ki herkes gerçeği aradığını söyler" diyerek, Harvard konuşmasında Türkiye'nin yanısıra bazı diğer Körfez ülkerinin Suriye'deki şiddet yanlısı aşırılıkçı gruplara yardım ettiği yönündeki sözlerinin yeniden arkasında durduğunu gösterdi.

Biden'in mülakatından sonra Başkan Yardımcısının ofisinden bir yetkilinin yaptığı bir başka açıklamada ise ''Başkan Yardımcısı'nın CNN mülakatında dediği gibi, burada samimi bir yanlış anlama'' olduğunun altı çizildi ve Biden'in, ''Türkiye'nin IŞİD'in ve diğer şiddet yanlısı aşırı grupların büyümesi için kasıtlı olarak destek sağladığı veya imkan verdiğini söylemek niyeti taşımadığı' ifade edildi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in 'ben hiçbir zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan özür dilemedim'' sözünden sonra, gözler Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'e çevrilmişti.

Günlük basın toplantısında konuyla ilgili soruya Josh Earnest, ''Sanırım buradaki mesele aradaki anlam (semantik) farkı. Ben tabii ki Başkan Yardımcısı Biden ve Erdoğan'ın telefon görüşmesini bizzat dinlemedim. Ama Başkan Yardımcısının ofisi bir açıklama yapmıştı ve bu benim de o zaman kendi yaptığım açıklamaya bu yansımıştı,'' dedi.

"Özür dilenmesinden mi bahsediyorsunuz?" sorusuna karşılık, Earnest'in 'özür' kelimesini ağzına almamaya dikkat gösterdiği görüldü ve şunları söyledi: ''Evet, işte o ofisinden yapılan açıklamada görülmüştü. Kendisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a doğrudan iletmeye çalıştığı mesaj, kendi açıklamasının yorumlanmasından dolayı hissettiği pişmanlık idi. Kendisi tam olarak Erdoğan'a ne demek istediği hususuna açıklık getirdi. Kendisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan kişisel güçlü bağlarından dolayı, bizzat telefon açması gerektiğine inandı'' dedi.

Diplomaside özür ve pişmanlık

Diplomatik ilişkilerde özür dilemek ve ile pişmanlık ifade etmek arasında fark bulunuyor. Pişmaniyet, özür dilemekten daha hafif bir geri adım atış biçimi. Biden, bu şekilde Harvard konuşmasında söylediği sözlerin hepsinin doğru olduğunu zaten CNN'e söylemişti. Şimdi de sözcü Earnest, artık özür değil, sözlerin yanlış yorumlanmasından dolayı bir pişmanlığın sözkonusu olduğunu söylemiş oldu.

Beyaz Saray Sözcüsü Biden'ın özür dilemediğini söylemesinin Türkiye ile diplomatik sıkıntılara neden olup olmayacağı sorusuna ise, Earnest, Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerinin önemli olduğunu hatırlatarak cevap verdi ve ''Türklerin son haftalarda attığı bazı adımlar uluslararası koalisyonun IŞİD ile mücadelesine oldukça yararlı'' olduğunu söyledi. Earnest'e göre Türkiye ile ABD'nin böyle güçlü bir ilişki sahibi olmasının nedenlerinden biri de, ''Başkan Yardımcısı gibi, on yıllarca tecrübesi olan birinin Türkiye'deki liderlerle ilişkisi ve Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri güçlendirmesi.''

Earnest, Başkan Yardımcısı Biden'in orijinal açıklamalarından doğan bazı kafa karışıklıklarının telefon görüşmesinde giderildiğinden emin olduğunu söyleyerek de bu konunun artık Beyaz Saray için kapandığını söylemiş oldu.

Biden CNN mülakatında, 'insanların özür değil doğruları aradığını' söylemiş, sonra da "Ben özür dilemedim" diyerek, şu açıklamayı yapmıştı: "Burada yaptığım, yani olan, samimi bir yanlış anlamadır. Yaptığım yoruma bakalım.. Bana dediler ki Erdoğan'dan özür dilemişim. Ben hiçbir zaman ondan özür dilemedim… Onu telefonla aradım ve dedim ki: "Bak, haberleştirilenler benim söylediğim değildi. Benim söylediğim de şu şu…''

Konuyla ilgili sorulara ise ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki cevap vermekten kaçındı ve Beyaz Saray'ı adres gösterdi.

Balyoz davası

Psaki, Balyoz davası ile ilgili yeniden yargılamanın başlaması hakkında sorulan soruya ise şu cevabı verdi: ''Daha önce de not ettiğimiz gibi birçok gözlemci bir önceki dava sürecinin uzunluğu, dava sonuçlarına ulaşma tarzı ile ilgili endişelerini iletti. Biz Türkiye'ye en yüksek şeffaflık standartlarına, adil süreçte hızlı ve adalete ulaşmada en yüksek standartlara sahip olması çağrısı yapmaya devam ediyoruz. Bu davalar henüz başladı ve bu standartlara ulaşılıp, ulaşılmadığını zaman gösterecek.''

Pew Anketleri

Pew Anketlerinde ABD'nin beğenirliğinin düşük seviyelerde dolaşması ile ilgili olarak ise ''anketleri bir yana bırakırsak Türkiye, ABD'nin IŞİD'i mağlup etmekte önemli bir ortağı olmaya devam etmektedir ve birçok konuda yakından çalıştığımız bir ülkedir,'' dedi. ABD'nin Türkiye'ye yeni bir açılım yapıp, kendisini anlatmaya çalışıp, çalışmayacağı sorusuna ise Psaki, ''Türkiye'de güçlü ve geniş bir misyonumuz var. Enerji ve kaynaklarımızı bu çok iyi personelimize akıtmaya devam edeceğiz'' dedi.