SPK, hisseleri Eylül ayından bu yana yaklaşık yüzde bin artan ve 1 milyar doların üzerinde bir piyasa değerine ulaşan Beyaz Filo Kiralama AŞ’ye yönelik harekete geçti. Peki kimin bu Beyaz Filo Kiralama şirketi? İşte 5 ortağı olan Beyaz Filo'nun sahibi...
Abone olSermaye Piyasası Kurulu (SPK)manipülasyon ve işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı yaptıklarına ilişkin makul şüphe olduğu gerekçesiyle 10 kişiye 6 ay işlem yasağı getirdi.
Biyaz Filo’nun hisseleri de 6 ay süreyle kredili işlem ve açığa satışa kapatılırken, Borsa İstanbul yönetimi de SPK’nın Beyaz Filo hissesi kararı sonrası, Tera Menkul Değerler’in Beyaz hisselerindeki piyasa yapıcılık faaliyetlerine son verildiğini açıkladı.
YÜZDE 1000 ARTTI
27 Eylül 2017'de 7,71 TL seviyesinde bulunan Beyaz Filo hisseleri uçuşa geçerek yaklaşık yüzde 1000 arttı. Kripto para birimi Bitcoin'in değeri bile son 2 ayda sadece 2 kat artarken, 'Beyaz Filo' şirketinin hisseleri 13 katına çıktı. 27 Ekim'de 7 TL olan hisseler bugün 89 TL olurken, şirketin piyasa değeri ise 1 milyar doları aştı. Yüzde 1000'lik inanılmaz artış SPK'nın müdahalesini getirdi. Bir üretimi olmayan şirketin bu değer artışı gerçekçi bulunmadı ve borsada işlem yasağı getirildi.
Beyaz filo şirketinin sahibi kim: 1993 yılında Didim Altınkum'da Beyaz Turizm ve Yatçılık Ltd. Şti. ünvanı ile kuralan Beyaz Filo, 3 otomobil, 10 motosiklet ve 10 bisiklet ile faaliyetlerine başlamış. Borsa İstanbul’da 2012 senesinden bu yana işlem gören şirket, otomobil müzayedesi ve otomobil perakendeciliği konularında da çalışıyor. Opel ve Peugeot markalı araçlarının yetkili satıcılığını sürdüren şirket 5 ortağı bulunuyor. Beyaz Filo'nun sahibi olarak Gürkan Gençler, Osman Turgut Fırat, Ahmet Can Teoman, Metin Ziya Tansu ve Flap Kongre şirketi görünüyor.
SPK'DAN İŞLEM YASAĞI AÇIKLAMASI
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:
-“Beyaz Filo Oto Kiralama AŞ (BEYAZ) pay piyasasında 27.09.2017 - 22.12.2017 döneminde gerçekleştirilen işlemlerde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun (SPK) 107/1 maddesinde sayılan fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması nedeniyle; SPK’nın 1'inci maddesi çerçevesinde yatırımcıların hak ve yararlarının korunmasını teminen, SPK’nın 128/1-a maddesine dayanarak yapay piyasa oluşturmaya yönelik işlemlerin engellenmesi amacıyla; SPK’nın 101/1 maddesi ve V-101.1 sayılı Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği’nin 5/1, 6/1 ve 18/1 maddeleri çerçevesinde Aşağıdaki tabloda yer alan şahıslar hakkında Borsa pay piyasalarında 6 ay süreyle geçici işlem yasağı getirilmesine ve BEYAZ pay piyasasında, Borsa’nın 28.12.2017 tarihli işlemlerden itibaren 3 ay süre ile getirdiği brüt takas uygulamasına ek olarak, 09.01.2018 tarihli işlemlerden itibaren 6 ay süreyle; kredili işlem ve açığa satış işlemlerinin yasaklanmasına, tek fiyat yöntemiyle işlem gerçekleştirilmesine karar verilmiştir."
BORSA'DAN DA AÇIKLAMA GELDİ
Borsa İstanbul’dan da konuyla ilgili Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) şu açıklama yapıldı: “Sermaye Piyasası Kurulu'nun 08.01.2018 tarihli kararı uyarınca: Borsa İstanbul’un 28.12.2017 tarihli işlemlerden itibaren 3 ay süreyle getirdiği brüt takas uygulamasına ek olarak 09.01.2018 tarihli işlemlerden itibaren 6 ay süreyle BEYAZ.E işlem sırasına kredili işlem ve açığa satış yasağı getirilmiş ve tek fiyat yöntemi uygulamaya alınmıştır. Tek fiyat yöntemi dolayısıyla Borsa İstanbul Pay Piyasası İşleyişine İlişkin Uygulama Usulü Ve Esasları uyarınca BEYAZ.E sırasında Tera Menkul Değerler AŞ tarafından sürdürülen piyasa yapıcılık faaliyetine son verilmiştir.”
İşlem Yasağı Getirilen Şahıs/Şirket
1- Flap Kongre (Beyaz Filo) Toplantı Hizmetleri Otomotiv ve Turizm AŞ
2- Sabahattin TURAN
3- Orçun TAŞTAN
4- Seda TURAN
5- Halit MADAKBAŞ
6- Ahmet GENÇLER
7- Vedat COŞKUN
8- Özkan ÖZTÜRK
9- Emrah TÜRKÖZ
10- Mustafa SUNGUR