BIST 9.395
DOLAR 34,59
EURO 36,69
ALTIN 2.919,61
HABER /  GÜNCEL

Beyaz dişler için bunlara dikkat!

Diş konusunda ‘efsane’ zenginiyiz! Kimi protezi çamaşır suyuna koyuyor kimi ise ağrı keser diye dişe rakı!

Abone ol

Diş konusunda da birçok konuda olduğu gibi cin fikirliyiz. Kimi protezi çamaşır suyuna koyarken, kimi ağrı keser diye dişe rakı, tütün, tuz basıyor, kimi kanadı diye seviniyor...

İşte sağlıklı dişler için efsane zenginiyiz. Toplum arasında öyle inanışlar var ki okuyunca siz de şaşıracaksınız. İşte birbirinden ilginç inanışlar ve bu inanışların dişlerimize verdiği zararlar; 

1. Sert diş fırçası daha iyi temizler:

İyi fırçalamak; fırçanın sertliğiyle değil, fırçalama tekniğiyle ilgilidir. Genellikle orta sertlikte diş fırçaları kullanılır. Çok sert fırçalar, dişleri aşındırabilir. Çok yumuşak fırçalar ise dişleri temizlemeyebilir.

2. Sert fırçalamak dişleri daha iyi temizler:

Dişleri sert fırçalamak; dişleri temizlemek yerine, ‘fırça çürüğü’ dediğimiz aşınmalara neden olur. Dişlerin mine tabakası aşındığı için, alttaki sarı tabaka ortaya çıkar ve dişler daha sarı gözükür. Ayrıca sert fırçalamak, dişlerde hassasiyete ve diş eti çekilmesine neden olur.

DİŞ MACUNUNU FAZLA
KULLANMAK DİŞLERİ ÇİZER Mİ?
AYRINTILAR HABERİN DEVAMINDA...

[PAGE]

3. Diş macununu fazla kullanmak dişleri çizer:

Dişlerin mine tabakasının çizilmesi; macunun fazla kullanılmasıyla ilgili değil, kullanılan macunun granüllerinin büyük olmasıyla ilgilidir. O yüzden granülleri büyük olan macunların uzun süreli kullanımından kaçınılmalı. Fırçanın üzerine konulan macunun miktarı ise ‘mercimek tanesi’ büyüklüğünde olmalı.

4. Karbonat ve tuzla fırçalamak dişleri beyazlatır:

Bu maddeler iri granüllü olduğu için dişin mine tabakalarını çizer ve aşındırır. Bunun sonucunda; dişin parlaklığı gider ve yediğimiz ve içtiğimiz besinlerle, dişler daha kısa zamanda renkleşmeye başlar.



AYRINTILAR HABERİN
DEVAMINDA...

[PAGE]

5. Sarı dişler daha sağlamdır:

Dişin rengi dişin sağlamlığını belirlemez.

6. Dişler, macun ve fırça ıslatılarak fırçalanmalı:

Diş fırçası, fırçalamaya başlamadan önce ıslatılmamalıdır. Çünkü fırça kılları ıslatılınca, sertliğini kaybeder. Macunun köpürmesi için de yeterli sıvı ağızda mevcuttur.

7. Macun kullanmaya başladıktan sonra dişlerim çürüdü:

Macun; dişleri fırçalarken sabun görevi görür ve içeriğinde dişlerde biriken mikroorganizmaları yok etmek için etken maddeler vardır. Yani çürümeye neden olmaz.


AYRINTILAR HABERİN
DEVAMINDA...

[PAGE]

8. Çürükler genetiktir, ne yaparsan yap dişin çürür:

Bireyler arasında çürüğe yatkınlık farklı olabilir. Fakat kötü beslenme alışkanlığının düzeltilmesi, ağız hijyenine önem verilmesi ve düzenli diş hekimi kontrolleri durumunda çürüğe yatkınlığın bir önemi kalmaz.

9. Dişler kahvaltıdan önce fırçalanır:

Dişler günde en az iki kez, kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce fırçalanmalı. Diş fırçalama işlemi bitince, dilin üst kısmı da yumuşakça fırçalanmalı.

10. Estetik diş doğuştan olur, çarpık dişten kurtuluş yok:

Diş düzeltme (ortodonti); dişler ağızda mevcut olduğu sürece her yaşta uygulanabilir. Ortodontik tedavi sayesinde; dişler mevcutsa, her yaşta düzeltme yapılarak, güzel gözüken dişlere sahip olunabilir.


AYRINTILAR HABERİN
DEVAMINDA...

[PAGE]

11. Her bünye implantı kabul etmez:

Implant; eksik olan dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleri olarak tanımlanabilir. Sadece yara iyileşmesini etkileyen bir sistemik hastalık ile kontrol altında olmayan kalp ve şeker hastalığı varsa yapılmaz.

12. Hareketli protezler çamaşır suyuna konursa beyazlar:

Hareketli protezleri çamaşır suyuna koymak zararlıdır. Protezin kırılganlığını artırır ve protezin ömrünü azaltır. Protezler için özel temizleme tabletleri vardır; onlar kullanılmalı.



AYRINTILAR HABERİN
DEVAMINDA...

[PAGE]

13. Çektirdiğim 20 yaş dişinin yerine diş yaptırmalıyım:

Çekilen 20 yaş dişlerinin yerine protez diş yaptırmaya gerek yoktur. Dişiniz kanayınca sevinmeyin bir doktora gidin!

14. Diş röntgeni çektirirsem çok fazla ışın alırım:

Diş röntgenleriyle alınan radyasyon çok azdır. Bu radyasyon doğada alınan radyasyondan daha azdır.