Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi, Alman Focus dergisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili yayınlanan haber hakkında açıklama yaptı.
Abone olCumhurbaşkanlığı, Alman Focus dergisinde "Erdogan und seine Schattenkrieger" başlığıyla yayımlanan yazıdaki iddiaları yalanladı.
Açıklamada haberin üzerine bina edildiği Taha Gergerlioğlu adlı şahsın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile herhangi bir yakınlığı ya da ilişkisinin söz konusu olmadığı, kendisinin herhangi bir resmi görevinin de bulunmadığı bildirildi.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Almanya'da yayın yapan haftalık Focus dergisinde 27 Haziran'da yayımlanan bir yazıyla ilgili, 9 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığınca dergiye tekzip metni gönderildiği belirtildi.
"Ancak Focus dergisi metni okurlarıyla paylaşmak yerine, yeni bir haberle mesnetsiz iddiaları tekrarlamayı, gönderdiğimiz yazılı açıklamayı da kendilerine 'baskı uygulamak' diye niteleyerek çarpıtmayı yeğlemiştir" ifadesine yer verilen açıklamada, haberin muhataplarına söz hakkı vermeyen, tekzip hakkını hiçe sayan bu tutumun evrensel gazetecilik etiğiyle bağdaşmadığına dikkat çekildi.
Cumhurbaşkanlığının açıklamasında, Focus derginin yayımlamadığı metin kamuoyuyla paylaşıldı.
TÜMÜ GERÇEK DIŞIDIR!
Metinde, Focus'un 27 Haziran'da "Erdogan und seine Schattenkrieger" başlığıyla yayımlanan yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında ileri sürülen iddiaların tümüyle gerçek dışı olduğu bildirildi.
Hayal ürünü iddialar eşliğinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Almanya'da mukim masum Türk vatandaşlarını töhmet altında bırakan bir tablo çizilmesinin, gazetecilik etiğiyle de bağdaşmadığı vurgulanan metinde, "Haberin üzerine bina edildiği Taha Gergerlioğlu adlı şahsın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile herhangi bir yakınlığı ya da ilişkisi söz konusu olmadığı gibi kendisinin herhangi bir resmi görevi de bulunmamaktadır. Uluslararası hukuk, konsolosluk yetkililerin görev yaptıkları ülkelerde kendi vatandaşlarına ilişkin adli süreçleri izlemelerini mümkün kılmaktadır. Hal böyleyken, Türkiye'nin Karlsruhe Başkonsolosu Serhat Aksen'in Karlsruhe Federal Mahkemesinde bir davayı izlemiş olmasını, yargılanan kişiye destek gibi sunmak ya da 'Almanya'nın iç işlerine ve yargı sistemine etki etmeye çalışma' biçiminde yorumlamak objektiflik ve iyi niyetle asla bağdaştırılamaz" değerlendirmesinde bulunuldu.
DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİ VURGUSU
Metinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile hiçbir ilişkisi bulunmayan birilerinin Almanya'da Erdoğan adına bilgi topladığı iddiasından, Türkiye'deki telefon dinlemelerine kadar çeşitli mesnetsiz suçlamalarla okuyucular başta olmak üzere Alman kamuoyunu yanıltılmasının üzüntü verici olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Haberde yer alan MİT'e yardım etmeyi kabul eden Türk kökenli şahısların askerlik sürelerinin kısaltıldığı ve bu şahısların askerlik görevleri akabinde Almanya'da ajanlık faaliyetlerine yönlendirildikleri iddiası da diğerleri gibi yalandır. Bu tarz yalanlar Almanya'daki masum vatandaşlarımızı töhmet altında bırakmaktadır. Türkiye'de askerlik süreleri kanunlarla belirlenmekte olup, bu sürelerde herhangi bir kısaltma yapılması ve bu şahısların istihbari faaliyetlere yönlendirilmesi mümkün değildir. Almanya'nın da terör örgütleri listesinde yer alan PKK ve DHKP-C'yi adeta mağdur gibi tasvir eden haberde, Türkiye'nin aslı olmayan ithamlardan hareketle kural tanımayan bir devlet gibi sunulması asla kabul edilebilir bir tutum değildir.
Türkiye Cumhuriyeti demokratik bir hukuk devletidir. Bu kapsamda Almanya'da olduğu gibi Türkiye'de de her kurumun görev ve yetkileri anayasasında net bir şekilde belirlenmiştir. Takdir edersiniz ki mesnetsiz iddiaların haber gibi sunulması, ilgili medya organının güvenilirliğini de ciddi biçimde zedelemektedir. Focus dergisinin gazetecilik etiğinin ciddi biçimde ihlal edildiği söz konusu yazıyla ilgili olarak bu düzeltme metnimizi okurlarıyla aynen paylaşacağına inanıyoruz."