Uzun çalışma saatleri, yoğun tempo, iş stresi gibi sebeplerle beslenme düzeninin bir kenara atılmasına neden oluyor.
Abone olDiyetisyen Binnur Okan, günümüzde cinsiyet ayırt etmeksizin hemen hemen her sektörde uzun çalışma saatleri, yoğun tempo, iş stresi gibi sebeplerle beslenme düzeninin bir kenara atıldığını belirtiyor...
Büyük çoğunluğun "Beslenmemi düzenlemek için yoğunluğun azalmasını, tatil dönemini bekliyorum" diyerek doğru beslenmeyi ertelediğini, bazılarının ise "Bu düzende nasıl kendime özen gösterebilirim" şeklinde bu konuda iyice umutsuz olduğunu belirten Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Binnur Okan, iş temposu ne olursa olursa beslenmenin asla gözardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor.
KAHVALTIYI ATLAMAYIN
"İş hayatında erken mesai saatiyle beraber en çok yapılan hata kahvaltının atlanması. Kahvaltısız başlanmış bir günde ne yaparsanız yapın 'sağlıklı beslendim' diyemezsiniz. 'Kahvaltımı yapıyorum ama ofiste' diyorsanız da hata yapıyorsunuz" diyen Dyt. Okan, öncelikli tercihin uyandıktan sonra ilk yarım saatte yapılmış bir kahvaltı olduğunu söylüyor. Ancak kişi bunu yapamıyorsa, ilk yarım saatte kan şekerini düzenleyecek, metabolizmayı uyandıracak, zihnin çalışmaya başlamasına yardımcı bir ara öğün yapıp evden öyle çıkmasını öneren Dyt. Okan, bunun için şu besinlerden birinin tercih edilebileceğini belirtiyor:
■ Bir kutu probiyotik yoğurt. (içine yulaf ezmesi eklenebilir)
■ Bir su bardağı süt + bir porsiyon taze-kuru meyve.
■ Bir küçük kase mısır gevreği/müsli. Bu öğün alındıktan sonra iki saat içindemutlaka kahvaltı yapılması gerektiğinin altını çizen Dyt. Okan, kahvaltı alternatiflerini ise şöyle sıralıyor:
■ Yarım simit + beyaz peynir.
■ Yağsız kepekli tost, Beyaz peynirli sandviç. Dyt. Okan kahvaltıda bu besinlerin beraberinde söğüş domates, salatalık tüketilmesinin de büyük fayda olduğunu sözlerine ekliyor.
ÇANTANIZDA KURU MEYVE BULUNDURUN
■ Kahvaltıdan sonraki ara öğünde ise taze meyve tüketmenin en uygun seçenek olduğunu belirten Dyt. Okan, taze meyve imkanı olmadığında ise ofiste, arabada veya çantada bulundurulması kolay alternatifler olan üç-dört adet kuru kayısı, bir yemek kaşığı kuru üzüm ya da kuru dut veya bir-iki adet kuru incir tüketilmesinin faydalı olacağını dile getiriyor.
"En kötü ihtimalle, öğle yemeğine kadaraç beklemektense bol süt (süttozu değil) ile yapılmış açık çay veya kafeinsiz kahve tüket mek de bir çözümdür" diyen Dyt. Okan, öğle yemeği içinse şu önerilerde bulunuyor: "Bir porsiyon ızgara/haşlama/fırın et/tavuk/balık + salata + çorba veya ekmek (esmer) Kepekli tavuklu/peynirli/ton balıklı sandviç + ayran Izgara tavuklu/ton balıklı/akdeniz salata + ekmek.