BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,47
ALTIN 3.040,44
HABER /  SAĞLIK

Beslenme çantasında neler olmalı?

Isparta Sağlık Müdürü Süleyman Önal, çocukların beslenme çantalarında neler olması gerektiğini anlatıyor.

Abone ol

Isparta Sağlık Müdürü Süleyman Önal, çocukların sağlıklı büyüme ve gelişim sağlamaları için beslenme çantalarının çok önemli olduğunu bildirdi.

Okulların eğitim ve öğretime açılması öncesinde anne ve babaları çocukların beslenmesi konusunda uyaran İl Sağlık Müdürü Önal, çocukların sağlıklı büyüme ve gelişim sağlamaları için beslenme çantalarının önemine dikkati çekti. İçine konulan yiyecekler kadar önemli bir konunun da beslenme çantası olduğunu kaydeden Önal, yalıtılmış bir beslenme çantası kullanmak ve sıcak havalarda beslenme çantasının kenarlarına plastik buz kalıpları yerleştirmenin sağlık açısından önemli olduğunu vurguladı. Önal, şunları kaydetti:

''Çünkü süt, peynir, yumurta ve et gibi besinlerin oda sıcaklığında uzun süre saklanması uygun değildir ve sağlığa zarar veren bakterilerin oluşmasına imkan tanır. Çocuğunuza, beslenme çantasını serin ve güneşten uzak bir yerde saklaması gerektiğini mutlaka anlatmalısınız. Güneş altında saklanan bir beslenme çantası hem çocuğunuzun sağlığını tehdit eder hem de içinde bulunan yiyeceklerin tadını bozacağı için çocuğunuzun açıkta satılan besinlere yönelmesine neden olacaktır.''

Sağlıklı bir beslenme çantası hazırlamanın en kolay yolunun, içine bütün besin gruplarından bir çeşit besin yerleştirmek olduğunu da ifade eden Önal, beslenme çantasında sıkça bulunması gereken bir grubun süt ve süt ürünleri olduğunu bildirdi. UHT sütlerin yer almasının daha uygun olduğunu belirten Önal, bu sütlerin kutuları açılmadığı müddetçe oda sıcaklığında da güvenle saklanabildiklerine işaret etti. Önal, sütün olmadığı günlerde de yine kutularda yoğurt ve ayran konulabileceğini kaydetti.

İkinci besin grubunun et ve et ürünleri olduğunu ifade eden Önal, bu grubun oda sıcaklığında saklanması en zor besin grubu olduğunu bildirdi. Bu sebeple, beslenme çantasına konulan bu tür besinlerin uzun süre bekletilmeden tüketilmesi gerektiğini anlatan Önal, açıklamasını şöyle sürdürdü:


''SALAM, SOSİS, SUCUK GİBİ BESİNLERE YER VERİLMEMESİ İDEALDİR''


''Et ürünlerinden salam, sosis, sucuk ve bunlara benzer besinlere beslenme çantasında yer verilmemesi idealdir fakat çocuğunuz bunları tüketmek istiyorsa haftada bir kez yer verilebilir. Yağda kızartma yerine ızgarada pişirilmiş olanların veya böreklerin içine eklenenlerin çantada yer alması daha ideal olacaktır. Beslenme çantalarında en sık yer alan bir ürün de yumurtadır. Yumurtanın çocuğunuza yararlı olmasını istiyorsanız, 12 dakika haşlamalısınız. Çünkü bu yöntem ile pişirilen yumurtanın besin değeri, diğer yöntemler ile pişen yumurtalara göre daha fazladır.

Üçüncü besin grubu ise tahıl ve tahıl ürünleridir. Beslenme çantasında en sık yer alan tahıl ürünü ekmektir. Ekmeğin dışında, çocuğun menüden sıkılıp dışarıda satılan besinlere yönelmemesi için bir dilim kek, bir-iki parça börek çantasına konulabilir. Patates salatası veya pirinç pilavı gibi besinlerin beslenme çantasında yer almaması daha uygundur. Çünkü bu tür besinlerin oda sıcaklığında bekletilmesi sağlıklı değildir.


''HER GÜN BİR MEYVE BULUNMALIDIR''


Dördüncü besin grubu da sebze ve meyvelerden oluşmaktadır. Çocuğunuzun vitamin ihtiyacını karşılaması için, bu tür besinlerin mutlaka beslenme çantasında yer alması gerekmektedir. Sandviçin içine domates, salatalık veya tatlı yeşil biber dilimleri eklemek ya da patatesli börek yerine sebzeli böreği tercih etmek, çocuklar için daha uygun olacaktır. Beslenme çantasında her gün bir meyve bulunmalıdır. Yemekten sonra meyve tüketemeyecekse bile, teneffüs aralarında açlık hissettiğinde açlığını dindirmenin en sağlıklı yolu meyve tüketimidir. Meyve ve sebzelerin doğrandıktan sonra bekletilmesi vitamin kayıplarına yol açtığından dolayı, beslenme çantalarına konulacak sebze ve meyvelerin mümkün olduğunca tek parça olarak konulması daha uygundur.''

Beslenme çantalarına dökülür diye içecek koymamak ya da içeceğini kantinden alırsın demenin çözüm olmadığına da işaret eden Önal, içeceği yanında olmayan çocuğun, asitli ve şekerli içeceklere yönelebileceğini belirtti. Önal bu nedenle kutu ayran, kutudaki saf meyve suları veya kutu sütlerin beslenme çantasında yer almasının daha sağlıklı olacağını vurguladı.

Önal, son dikkat edilmesi gereken noktanın, çocukların su tüketimi olduğunu kaydederek, ''Yeterli su tüketimini sağlamak ve sağlığa uygunsuz suları tüketmesini engellemek için, beslenme çantasına su koymak, güzel bir çözümdür. Çantasındaki su tükendiğinde ve susuzluk hissettiğinde kapalı satılan şişeleri tercih etmesinin daha sağlıklı olduğu çocuğa anlatılmalıdır'' dedi.