BIST 9.963
DOLAR 34,03
EURO 37,99
ALTIN 2.825,36
HABER /  GÜNCEL

Berlusconi 'yeniden aday olmayacak'

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi 2013'de başbakanlık dönemi sona erdikten sonra yeniden aday olmayı düşünmediğini söylüyor.

Abone ol

İtalyan lider Silvio Berlusconi, 2013'te sona eren başbakanlık döneminin ardından tekrar aday olmayı düşünmediğini söyledi.

Berlusconi, Roma'da bir grup yabancı gazetecinin davetlisi olarak katıldığı yemekte konuşuyordu.

Konuşulanların kaydedilmeyeceği varsayımına karşın, yemekten sonra İtalyan gazeteciler Berlusconi'nin sözlerini basına sızdırdı.

Berlusconi ile akşam yemeğine katılanlar arasında BBC muhabiri David Willey de vardı.

Muhabirimiz, Berlusconi'nin hiç durmadan neredeyse dört saat boyunca konuştuğunu, İtalyan siyasetinde öne çıkan hemen hemen her konuya, uluslararası gelişmelere ve şahsi hukuki sorunlarına değindiğini bildiriyor.

İtalyan yargısını sert biçimde eleştiren Berlusconi, yargıçların İtalya'da toplum üzerine bir ''kanser'' gibi çöktüğünü söyledi.

Yargı sisteminde iddialı reform planlarını tamama erdireceğini vadeden Berlusconi, İtalya'nın İkinci Dünya Savaşı sonrasından kalma anayasasını değiştireceğini kaydetti.

Anayasa Mahkemesi

Başbakan, İtalya'nın en yüksek yargı organı olan Anayasa Mahkemesi'nin sol kanattaki yargıçlarla dolu olduğunu söyleyerek, üyelerini değiştireceğini açıkladı.

2013'te başbakanlık dönemi sona erdikten sonra cumhurbaşkanlığına aday olacağı yönündeki söylentileri reddeden Berlusconi, hükümet danışmanı Gianni Letta'dan, başbakanlığı devredebileceği olası bir aday olarak bahsetti.

Berlusconi, İtalya'nın 40 yaşındaki Adalet Bakanı Angelo Alfano'nun adını ise, iktidardaki Özgürlük Partisi'nin gelecekte başına geçmesi muhtemel lideri olarak telaffuz etti.

''Ülkemin bana ihtiyacı olduğu için siyaset yapıyorum'' diyen Berlusconi, ileride sağ kanat hükümetlere danışmanlık çizgisinde bir siyasi rolü kendisi için düşünebileceğinin işaretlerini de verdi.

Berlusconi, yabancı gazeteci grubuna, yakın zaman içindeki seks skandallarına rağmen İtalyan kamuoyunun yüzde 50'sinin halen kendisinden yana olduğu iddiasını destekleyen anket sonuçları gösterdi.

74 yaşındaki İtalya Başbakanı, Roma'daki yabancı gazetecilerle, son birkaç yıldır böyle bir toplantı yapmamıştı.

BBC muhabiri David Willey, Berlusconi'nin en çok, başbakanlık görevinde geriye kalan iki yıl içerisinde, vadettiği yargı reformunu hayata geçirmeye kararlı olduğunu vurguladığını söylüyor.