BIST 9.640
DOLAR 34,68
EURO 36,61
ALTIN 2.941,19
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bergama UNESCO yolunda

Bergama'nın Unesco Kültürel Miras Listesine girebilmesi için bir somut adım daha atıldı

Abone ol

Tarihi ve kültürel değerleriyle öne çıkan Bergama'nın UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesine girebilmesi için çalışmalar başlatan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, İstanbul'a gelen UNESCO'nun Bilgi Teknolojileri Bölümünde Kürsüsü bulunan, şehircilik ve planlama uzmanı ve aynı zamanda İsviçre'nin Ecol Politeknik Lozan Üniversitesi Profesörü Jean-Claude Bolay ile görüştü.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne danışmanlık yapan ve bir toplantı için İstanbul'a gelen Profesör Bolay ve aynı üniversiteden Dekan Yard.Dr. Selin Şenocak ile İstanbul'da görüşen Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama'nın UNESCO'ya aday adaylı için yapması gereken çalışmaları konunun uzmanlarıyla konuştu. UNESCO'nun yetkililerine Bergama'yı uzun uzun anlatan Gönenç, Bergama'nın Asklepion'u ve Akropol'ü başta olmak üzere, pek çok tarihi yapısıyla UNESCO'nun kültürel miras listesine girmeyi hakettiğini anlattı.


UNESCO'nun kültürel miras listesine girdiğinde, Bergama'nın Dünya kültür mirası ünvanını alacağını vurgulayan Gönenç, Bergama'nın UNESCO listesinde yeralacağını ve UNESCO'ya üye çok sayıdaki ülke tarafından da tanınacağını belirtti. Başkan Gönenç; böylece Bergama'ya gelen turist sayısında ciddi anlamda bir artış beklediklerini ve Bergama'nın turizmden çok daha fazla pay alacağını, ekonomik anlamda da kalkınacağını söyledi.


Belediye Başkanı Mehmet Gönenç görüşmeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Bergama'nın turizm alanında daha fazla tanıtılması, tarihi ve kültürel varlıklarının dünyaca daha fazla bilinmesi için neler yapabileceğimizi tartışıyoruz. Bergama'nın turizm alanında bir çığır açmasını istiyoruz. Uzmanlarla yaptığımız uzun toplantıların sonucunda, Bergama'nın dünyada daha fazla tanıtılması için UNESCO Dünya Kültürel Mirası Koruma Listesi'ne aday adayı olması yönünde çalışmalar yapmaya karar verdik. Dünya'da ve ülkemizde aday ve aday adayı olan tarihi mekanları inceledik. Bergama'nın da tarihi zenginlikleri ile bu adaylık sürecine uygun olduğuna karar verdik. Bununla ilgili geçtiğimiz günlerde Bergama'da, UNESCO adaylık sürecine ilişkin bir sempozyum yaptık ve konun uzmanlarıyla Dünya Kültürel Mirası ve Bergama'nın adaylığını tartışmıştık.


Bize danışmanlık yapan konunun uzmanlarının dostlarımızın girişimiyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne danışmanlık yapan, UNESCO'nun Bilgi Teknolojileri Bölümünde görevli, şehircilik ve planlama uzmanı, Lozan Üniversitesi Profesörü Jean-Claude Bolay ve onunda birlikte aynı üniversitede görevli Selin Şenocak ile görüştük. Kendileriyle uzun uzun Bergamayı konuştuk. Ortak çalışmalar yapmaya karar verdik. Yani kendileri bize de danışmanlık yapacaklar. Nisan ayı başında Bergama'ya gelecekler ve 15 günlük bir çalışmayla Bergama'nın mevcut durumun tespitini yapacağız. Sonra, UNESCO'ya aday adaylığı için alan yönetimi çalışmasına başlayacağız. Aynı zamanda Bergama'da yapacağız çalışmalar için Dünya Bankası'ndan ve İsviçre'nin Kalkınma Ajansı'ndan kredi alabilmek için projeler hazırlayacağız. Bergama'nın ülkemizde ve dünyada daha da tanınması için var gücümüzle çalışıyoruz.”