BIST 9.185
DOLAR 34,35
EURO 36,81
ALTIN 2.966,58
HABER /  GÜNCEL

Berat Kandilinde üç dilde mevlit

Mardin İl Müftülüğü tarafından organize edilen gecede, üç ayrı camide Kürtçe, Arapça ve Türkçe mevlit okundu.

Abone ol

"Ramazan Ayı'nın habercisi" olarak bilinen Berat Kandili nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı ve Mardin İl Müftülüğü tarafından organize edilen gecede, üç ayrı camide Kürtçe, Arapça ve Türkçe mevlit okundu.

"7 din ve 7 dilin temsilcisi olan hoşgörüler diyarı" Mardin'de Fuat Yağcı Camii'nde Kürtçe; Ulu Camii'de Arapça; Kuba Camii'nde ise Türkçe okunan mevlitleri dinlemek için binlerce Mardinli camilere akın etti.

Camilere sığmayan vatandaşlar, cami avlularında bile yer bulmakta zorlandı. Mardinliler, özellikle Fuat Yağcı Camii'nde okunan Kürtçe mevlide büyük ilgi gösterdi.

Yenişehir semtinde bulunan Fuat Yağcı Camii'nde okunan Kürtçe mevlit TRT-Şeş kanalı tarafından canlı yayınlandı. Yaklaşık 5 bin kişinin dinlediği Kürtçe mevlitte ayrıca Kürtçe ilahiler ve dualar okundu.

Yatsı namazı ile başlayan Kürtçe mevlidin ardından kürsüde vatandaşlara Kürtçe vaaz veren Midyat Müftüsü Abdurrahim İnanç, özellikle birlik ve beraberliğe vurgu yaparak, hangi dilden veya dinden olursa olsun insanlar hepsi kardeş olduğunu ifade etti.

Daha sonra mevlithanların söylediği Kürtçe ilahilere eşlik eden vatandaşlar, ilk defa bir camide okunan Kürtçe mevlidi büyük bir ilgi ile dinledi.

Vatandaşlar, Türkiye'de ilk defa böyle bir uygulama yaşandığını; bu nedenle herkesin istediği, anladığı dilde mevlit okunmasından dolayı memnun olduklarını söylediler.

Cumhuriyet tarihinde Mardin'de bir ilk gerçekleştirildiğini belirten Mahmut Düzgün adlı vatandaş, Kürt açılımı ile bölgede çok olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi. Düzgün, "Her üç mevlide de iştirak ettim ve şunu anladım ki Türkiye'nin gerçeği budur. Farklı dillerin oluşturduğu mozaik tablosu barışa kardeşliğe ve hoşgörüyü yansıtmaktadır." dedi.

İskenderun'dan gelen İsmail Balaban ise, "Arkadaşlarla birlikte buradaki ortamı ve üç dilde okunan mevlitleri dinlemek için Mardin'e geldik. Gerçekten Mardin bizi çok etkiledi. Bölgeye yönelik son açılımlarla olumlu sinyaller vermeye başlandığını gözlemledik." dedi.

Yedi bin yıllık tarihi şehirde okunan üç dilde mevlitler, huşu içinde dinlendi.

Düzce'de 100 yıllık kandil geleneği yaşatılıyor

Düzce'nin Koçyazı Mahallesi'nde 100 yıllık kandil geleneği yaşatılıyor. Her kandil akşamı akşam namazından çıkan cemaate pilav, et, ayran ve tatlı ikram ediliyor.

Kandil akşamları mahalle sakinleri, evlerinde pişirilen pilavları, etleri, ayran ve tatlıları bir tepsi içine koyarak Koçyazı Camisi'ne geliyorlar. Akşam ezanının okunması ile tepsilerle camiye getirilen yiyecekler namaz çıkışı cemaate dağıtılıyor.

Koçyazı Mahallesi Muhtarı İsmet Mısır, "Kandil akşamlarında bütün halk geleneklerini devam ettiriyor. Herkes evlerinde yaptığı pilavları etleri tepsilere koyarak camiye getiriyor. Burada namazdan sonra cemaate ikram ediliyor. Güzel bir etkinlik, bu örfümüz bundan sonrada devam edecek." dedi.

Köyün ileri gelenlerinden 80 yaşındaki Mustafa Tokgöz de, çocukluğundan beri bu geleneğin devam ettiğini söyledi. Tokgöz, "Bizim babalarımız, dedelerimiz bunu devam ettirmişler." şeklinde konuştu.

Koçyazı Mahallesi Cami Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hasan Aktürk de, "Bizi etkileyen bu geleneğin, şimdiki çocukları ve çocuklarımızı da etkileyeceği düşüncesi ile bütün mahalleli olarak bu geleneği sürdürüyoruz. Küçük köy olması özelliğini kaybetmesine rağmen bu geleneğini kaybetmedi. Bu geleneğin çocuklarda da olumlu etki bırakacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Akşam namazının ardından cemaate yapılan ikramların ardından camide Kur'an-ı Kerim okunuyor. Yaz tatili nedeniyle cami imamı tarafından mahallede yetiştirilen çocuklar, kandil gecesi ilahiler ve Kur'an okuyorlar. Yemek sonrası camiye tekrar gelen cemaat, yatsı namazına kadar Kur'an-ı Kerim dinliyor.