Enerji Bakanı Berat Albayrak, Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) GES projesi için,"İhalesi yapılan, dünya enerjisinin çılgın projesidir" dedi.
Abone olEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak bugün ihalesi gerçekleşen Karapınar güneş santralinde yatırım tutarını 1.3 milyar doları aşacağını söyledi.
Albayrak ihaleyi Türkiye enerji sektörü açısından "devrim niteliğinde" ve "yenilenebilir enerjide çok kritik bir kavşak" sözleriyle tanımladı.
Albayrak ayrıca bu dev proje için, "İhalesi yapılan, dünya enerjisinin çılgın projesidir" açıklamasında bulundu.
Konya Karapınar'da 1,000 MW kapasiteli güneş enerjisi santrali ihalesinde en iyi teklifi Kalyon ile Güney Koreli ortağı Hanwha verdi.
İhale Komisyonu Başkanı Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan, Kalyon-Hanwha grubunun kWh başına 6.99 sent ile en iyi teklifi vererek ihaleyi kazandığını açıkladı.
1500 KİŞİLİK İSTİHDAM SAĞLANACAK!
Albayrak, ihaleye ilişkin yatırım tutarının 1.3 milyar doları aşacağını belirtirken önümüzdeki aylarda rüzgar enerjisi için de benzer bir ihale yapacaklarını da sözlerine ekledi. Albayrak'ın verdiği bilgilere göre ilgili yatırım yaklaşık 1,500 kişilik istihdam da sağlayacak.
YERLİLİK ORANI EN AZ YÜZDE 60 OLACAK Şartnamede, ilk 500 megavattaki yerlilik oranının yüzde 60, ikinci 500 megavattaki yerlilik oranının da yüzde 70 olması hedefi yer alıyor. Sözleşme imzalanmasını takip eden 21 ayda kurulacak olan fabrikada üretilecek fotovoltaik modüller sahada kullanılacak. Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak Karapınar YEKA-1 GES, enerji sektöründe yerlileştirme şartına ve YEKA bazlı fiyat belirlenmesi esasına dayalı ilk uygulama olacak. Söz konusu proje ile gelecek yıllarda yenilenebilir elektrik ve ekipman üretiminin artırılması, teknoloji transferi yapılması ve dışa bağımlılığının azaltılmasına önemli katkılar sağlanması hedefleniyor. Proje ile 1,3 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilmesi beklenirken, kurulacak santralden yılda yaklaşık 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek ve 600 bin evin ihtiyacı karşılanacak. |
ÜLKENİN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMİNE IŞIK TUTACAK PROJE
Yenilenebilir kaynaklarda kritik bir kavşak olan güneş enerjisinde çok önemli bir adım atıldığını ifade eden Albayrak, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin yerli kaynaklarından hem daha ucuz hem de daha kaliteli ve son teknolojileri ihraç etme kapasitesini de geliştirecek şekilde bir ihale modeli ve stratejisiyle ülkenin önümüzdeki dönemine ışık tutacak bir projeyi hayata geçirmek için önemli bir adım attık. Bugün farklı ülkelerden gelen yatırımcıların kıyasıya bir yarışına şahitlik ettik. Bu ihalenin sonunda Kalyon-Hanwha Grubu kilovatsaat başına 6,99 centlik fiyatla hem Türkiye yenilenebilir enerjisi açısından hem bölgede güneş enerjisi ve piyasası açısından çok büyük bir yatırım taahhüdü ile kazanan grup oldu."
DEVRİM NİTELİĞİNDE İHALE
Bakan Albayrak, bu devrim niteliğindeki ihale sonunda çıkan resmin Türkiye, piyasalar ve yatırımcı için hayırlı olmasını dileyerek, şöyle devam etti:
"Burada 1,3 milyar doları aşacak bir yatırımın ötesinde artık Türkiye'de güneş enerjisinde teknoloji üreten, Ar-Ge yatırımını da yaparak hem iç piyasada değerlendirilecek hem de bölgeye ihraç edilecek bir sürecin de başlangıcına şahitlik etmiş olduk. Bu alanda, Türkiye'nin dünya ile rekabet edebilecek bir enerji sektörünün önünün ardına kadar açıldığını düşünüyorum, çünkü önümüzdeki aylarda benzer bir ihaleyi inşallah rüzgar enerjisinde de yapacağız. Türkiye'de bu ve benzeri yatırımların teknoloji ile gelişmesi, büyüyen Türkiye idealine çok önemli hizmetler edecek. Bugün itibarıyla güneş enerjisinin çılgın projesi diyeceğimiz ve dünya üzerinde kurulu en büyük fotovoltaik saha dediğimiz bin megavatlık bir yatırımdan bahsediyoruz. Bu tarz, büyük bir yatırım Türkiye ekonomisinin, Türkiye enerji sektörünün büyüklüğü açısından da çok önemli bir mesaj veriyor. Bu ihaleleri gerçekleştirirken, çıkan sonucun ekonomik değeri nedir diye baktığımızda, çok tarihi bir resim ortaya çıkıyor. Daha düne kadar güneş enerjisinde üretilen elektriğin teşviki ile birlikte uyguladığımız fiyat politikası 13,3 cent alım garantisinin üzerine yerli ekipman kullanımına bağlı 19,5 cent olarak uygulanan bu enerjinin maliyet politikası, bugünkü ihaleyle 6,99 cente düşerek, neredeyse üçte biri rakamla tarihi resmi bir başarıyı ortaya koyuyor."
TÜRKİYE'Yİ DAR KALIPLARA SOKLAYA ÇALIŞANLAR
Türkiye'yi dar kalıplara sokmak isteyenlere rağmen çabalarının süreceğini anlatan Albayrak, "Birileri ne derse desin, biz hiç durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Kriz tellallarına, herhangi bir konvansiyonel enerjiye muhalefete, Türkiye'yi dar kalıplara sokmaya çalışanlara rağmen, 'yerli kömürü de yapacağız, güneşi de yapacağız' dedik." değerlendirmesinde bulundu.
İSTİHDAM SAĞLAYACAK
Albayrak, Türkiye'yi büyütmeye devam edeceklerini vurgulayarak, "Karapınar YEKA projesinde, elektrik enerjisi üretim tesisinin kurulumunda yaklaşık 700 ve fabrikanın işletilmesinde 200 ila 350 daimi personel, Ar-Ge faaliyetlerinde 100 tam zamanlı teknik personelin doğrudan istihdam olanağı sağlanırken, yerli tedarik zinciri ile ayrıca binin üzerinde personelin dolaylı istihdamı sağlanmış olacaktır." diye konuştu.
Bugünkü ihale sonrasında ortaya çıkacak proje ile Türk milletinin en son teknolojiyi takip edebileceğini, aynı zamanda da uygun maliyetli enerjinin kazandırılacağını aktaran Albayrak, bu sonucun Türkiye'nin geleceğine olan güveni dünyadaki küresel platform çerçevesinde ortaya konulmasında dolayı da ayrıca memnun olduklarını söyledi.
Bakan Albayrak Konya-Karapınar'da gerçekleşecek yatırım için bir yılı aşkın süredir devam eden hazırlık çalışmaları için tüm ekibine de teşekkür etti.