TBMM'de 2013 Yılı Merkezi Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerinde Mehmet Şimşek benzin ve mazot düzenlemesi hakkında açıklama yaptı
Abone olMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, yakında benzin, mazot fiyatını eşitleyecek bir düzenlemenin gündemde olmadığını bildirdi. TBMM Genel Kurulu'nda 2013 Yılı Merkezi Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.
CHP Antalya Milletvekil Osman Kaptan, Türkiye'de, dünyanın en pahalı benzininin kullanıldığını, yapılacak ilk işin benzinin ucuzlatılması olduğunu söyledi.
Türkiye'de yatırımlar açısından öncelikli illerden birinin Antalya olması gerektiğini ifade eden Kaptan, Antalya'nın önemli bir turizm potansiyeli olduğunu dile getirdi. Kaptan, Antalya'ya yapılacak yatırımın Türkiye'ye yapılmış olacağını kaydetti.
BÜTÇENİN İÇİNDE MEMUR, İŞÇİ YOK
MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, bu bütçeye ''yatırım bütçesi'' demenin gerçeklerden uzak bir yaklaşım olduğunu öne sürdü.
Işık, bütçenin içinde memurun, işçinin, emeklilinin, esnafın olmadığını savundu.
AK Parti Yalova Milletvekili Temel Çoşkun, AK Parti'nin 10 yıllık dönemde Türkiye'ye çağ atlattığını, yatırım yaptığını, projeler ürettiğini, bundan sonra da yatırımların devam edeceğini söyledi.
Coşkun, ''780 bin kilometre kareyi evimiz, 754 milyonu kardeşimiz bildik. 81 vilayetimizde ayrı ayrı yatırımlar yaptık. Yapamayacaklarımızı söylemedik ama söylediklerimizi de mutlaka yaptık'' dedi.
MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, iktidarın belediyeye hazine yardımlarını ''baskı aracı olarak kullandığını'' öne sürdü.
Erdoğan, Büyükşehir Belediye Kanunu'na yönelik eleştirilerde bulundu.
BENZİNDE DÜZENLEME GÜNDEMDE DEĞİL
CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, Hatay'da esnafın ve çiftçinin çok zor durumda olduğunu, 10 bin 940 iş yerinin kapandığını söyledi.
9. madde üzerinde milletvekillerinin soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tarımsal üretimde kullanılan mazotun sübvanse edildiğini anımsatarak, ''Yakında benzin, mazot fiyatını eşitleyecek veya vergisini eşitleyecek bir düzenleme gündemde değil. Daha yeni akaryakıtta ÖTV düzenlemesi yaptık'' diye konuştu.
BAŞKA PROJEYE HARCAMA YAPILMAYACAK
Tasarının kabul edilen 9. maddesine göre, 2013 Yılı Yatırım Programı'na ek yatırım cetvellerinde yer alan projeler dışında herhangi bir projeye harcama yapılamayacak.
Bu cetvellerde yer alan projeler ile ödeneği toplu olarak verilmiş projeler kapsamındaki yıllara sari işlere (kurulu gücü 500 MW üzerinde olan baraj ve HES projeleri, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hattının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatı Projesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca gerçekleştirilecek şehir içi raylı ulaşım sistemleri ve metro yapım projelen ile diğer demiryolu yapım projeleri hariç) 2013 yılında başlanabilmesi için proje veya işin 2013 yılı yatırım ödeneği, proje maliyetinin yüzde 10'undan az olamayacak.
Bu oranın altında kalan proje ve işler için gerektiğinde projeler, 2013 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar esaslarına uyulmak ve öncelikle kurumların yatırım ödenekleri içinde kalmak suretiyle revize edilebilecek.
Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin, yatırım programında ödenekleri toplu olarak verilmiş yıllık projelerinden makine teçhizat, büyük onarım, idame-yenileme, tamamlama ile bilgisayar yazılımı ve donanımı projelerinin detay programlan ile alt harcama kalemleri itibarıyla tadat edilen ve edilmeyen toplulaştırılmış projelerinin alt harcama kalemleriyle ilgili işlemlerde, 2013 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar esasları uygulanacak.
Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerine yatırım projeleri ile ilgili olarak yapılacak ödenek ekleme, devir ve aktarma işlemleri 2013 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Kararda yer alan usul ve esaslara göre yatırım programı ile ilişkilendirilecek.