BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,85
ALTIN 2.970,08
HABER /  EKONOMİ

Benzin niye bu kadar zamlandı?

Bir hafta arayla iki zam geldi, benzin fiyatları 5 lirayı buldu. Peki bu zam neyin nesi? Petder'in açıklamasına göre sebep dolar kuru.

Abone ol

Petrol Sanayii Derneği (PETDER), benzin fiyatlarındaki artışların uluslararası piyasalardaki arz talep dengesi, ham petrol ve işlenmiş ürün fiyatlarındaki değişimler ile dolar kurundaki artışlardan kaynaklandığını belirtti.

PETDER, son günlerde akaryakıt fiyatlarındaki yaşanan değişimler ve yükselen benzin fiyatları üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

PETDER açıklamasında fiyat artışlarının uluslararası piyasalardaki arz talep dengesi, ham petrol ve işlenmiş ürün fiyatlarındaki değişimler ile dolar kurundaki artışlardan kaynaklandığı kaydedildi.

benzine-zam-geldi-litresi-5-lirayi-geçti.jpg

AKARYAKITIN YÜZDE 90'I İTHAL

Türkiye'de tüketilen akaryakıtın ya yüzde 90'a yakınının ithal edilen ham petrolden üretildiği ya da işlenmiş ürün olarak ithal edildiği dile getirilen açıklamada, "Dolayısıyla ülkemizdeki akaryakıt fiyatları, içinde bulunduğumuz Akdeniz bölgesindeki uluslararası benzin ve motorin fiyatları ve dolar kurundaki gelişmelere paralel olarak değişmektedir" ifadelerine yer verildi.

DOLAR ARTTI

PETDER açıklamasına göre mayıs ayının başından itibaren uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki ABD Doları'nın kurunda önemli artışlar yaşandı.

Bunlar Türkiye'ye de yansıdı ve ABD Doları son dönemde değer kazandı. Öte yandan temmuz ayının başından bu yana Akdeniz piyasasında benzin fiyatında yüzde 10'luk bir artış görüldü. Bu artışın sebepleri ham petrol fiyatlarındaki artış, mevsimsel talep gelişimi ve kısmen de uzakdoğu piyasalarındaki sıkışmadan dolayı Akdeniz piyasasına kayan ilave talepten kaynaklandı.

MOTORİN NİYE BU KADAR ZAMLANMIYOR

Motorinle ilgili benzer gelişmeler de oldu, ancak uluslararası piyasalardaki fiyat artışı benzindeki seviyede olmadığı için Türkiye'deki motorin fiyatlarında benzin kadar bir artış olmadı.

Akaryakıt sektörünün de fiyat artışlarından olumsuz etkilendiğinin vurgulandığı açıklamada, şunlar da kaydedildi:

"Akaryakıt ürünlerinin fiyatlarındaki artışlar tüketicileri olumsuz etkilediği kadar akaryakıt sektörünü de birçok açıdan olumsuz etkilemektedir. Pompa fiyat artışları dağıtım şirketleri ve bayilerin brüt karına yansımamaktadır. Artan fiyatlar sektördeki işletme sermayesi ihtiyacını ve finansman maliyetini artırmaktadır. Artan yasal yakıt fiyatları kayıt dışı ürünlerin kullanımının artmasında etken olmaktadır. Bunlara karşı son dönemde yürütülen mücadele ve alınan tedbirlerin olumlu etkileri görülmekle beraber, konu ülke ekonomisi ve sektör açısından önemini sürdürmektedir. Artan akaryakıt fiyatları tüketimi de azaltmakta ve sektörün de iş hacmini daraltmaktadır. Uluslararası ürün fiyatlarında ve dolar kurunda düşüşler olması durumunda ülkemizdeki fiyatlarda da olumlu gelişmeler olacaktır. Sektör olarak temennimiz gelişmelerin bu yönde olmasıdır."