BIST 9.368
DOLAR 34,52
EURO 36,18
ALTIN 2.964,50
HABER /  EKONOMİ

Benzin fiyatları neden düşmüyor? Bakan Yıldız açıkladı!

Enerji Bakanı Yıldız, ham petrol fiyatlarında bir gevşeme yaşanmasına rağmen, doların yüksek seyretmesi nedeniyle bunun pompaya yansımadığını söyledi.

Abone ol

Gitgide yükselen benzin fiyatları araba sahiplerini bunalttı. Yüksek benzin fiyatları yüzünden arabasını trafiğe çıkarmayanların sayısı gitgide artıyor. Peki benzin fiyatları neden düşmüyor?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ham petrol fiyatlarındaki gevşemenin Türkiye açısından olumlu olmakla birlikte, doların yüksek seyretmesi nedeniyle enerji maliyetleri açısından istenen noktaya gelinmediğini söyledi.

Yıldız, Türkiye Enerji Vakfının Meyra Palace Otelde düzenlediği, Akdeniz Enerji Perspektifleri 4. OME Raporu Lansmanına gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"İSRAİL GAZI İÇİN KALICI ATEŞKES ŞART"

İsrail'in Filistin ile kalıcı ateşkes ilan etmesi halinde bu ülkenin doğalgazının Türkiye üzerinden taşınmasına yönelik anlaşmanın yeniden gündeme gelip gelmeyeceği yönündeki bir soru üzerine Yıldız, siyasi fizibilitesi olmadan ekonomik fizibiliteden bahsetmenin mümkün olmadığına işaret etti. Bakan Yıldız, şöyle konuştu:
"Enerji kalemlerini her zaman olduğu gibi bir barışın gerekçesi olarak kullanmaya gayret ediyoruz. Ülkemizin milli siyaseti bunun üzerine kurulu. Ama kalkıp da kalıcı barış oluşmaksızın, bütün taraflarıyla beraber istenilen şartlar oluşmaksızın herhangi bir enerji projesini gerçekleştirmek söz konusu olmaz. Şu anda orada bir insanlık dramı yaşandı ve çok çabuk unutuluyor bunlar. Yalnızca basında bir haftadan bu yana haber olmaması bizim zihnimizi diri tutmamıza mani değil. Şu anda insanlık dramı hangi gerekçeyle oluşturulduysa o gerekçeyle beraber kaldırılacak ve İsrail kalıcı ateşkesi bütün yönleriyle beraber orada tesis etmiş olacak ki enerji projelerini gerçekleştiriyor olalım."

"VARSA PETROLÜ BULMAK İSTİYORUZ"

Yıldız, Akdeniz'deki arama çalışmalarına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, Mersin, Antalya ve İskenderun açıklarındaki çalışmaların ve ihalelerin devam ettiğini belirtti.

Uluslararası dev bir firma ile Antalya açıklarında arama faaliyeti gerçekleştirildiğini ve bir aksama olmadığını bildiren Yıldız, hem Akdeniz hem de Karadeniz'de Romanya'ya yakın kara sularında ve münhasır ekonomik sahada arama faaliyetlerini ilerleyen süreçte yoğunlaştıracaklarını söyledi. Yıldız, "Varsa biz bu petrolü bulmak istiyoruz" diye konuştu.

"DOLAR VE PETROL SEPETİNE DİKKAT ETMEK LAZIM"

Bakan Yıldız, brent petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'de akaryakıt sektörüne yansımalarına yönelik bir soruya karşılık şunları kaydetti:

"Ham petrol fiyatlarında istediğimiz oranda olmasa da bir gevşeme var. Bu Türkiye açısından olumlu bir gelişmedir. Şu anda yaklaşık 101-102 dolar seviyesinde brent petrolün varili. Biz dolarla alıp dolarla satan bir ülke değiliz. Dolarla alıp TL ile satan bir ülkeyiz. O açıdan bizim bu sepete dikkat etmemiz lazım. Dolar ve petrol sepetine dikkat etmemiz lazım. En son geçtiğimiz yılın haziran ayında bundan 14 ay kadar önce görmüştük, o zaman da 102 dolar civarındaydı. Dolar da 1,94 civarındaydı. Parite o döneme göre en az yüzde 10-12 civarında daha da artmış durumda TL'nin daha aleyhine."

Bunların otomatik fiyatlama mekanizması çerçevesinde piyasaya yansıdığını belirten Yıldız, vatandaşların da bu sayede indirimden yararlandığını söyledi. Yıldız, "Enerji maliyetleri açısından baktığımızda doların paritesinin hala yüksek olması istediğimiz maliyet noktalarına gelmediğimizi gösteriyor. Dikkatle takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"İSRAİL'E İHRACAT YAPILMADI"

Taner Yıldız, İsrail'e jet yakıtı ihraç edildiğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine, bu konuya daha önce açıklık getirerek ihracat yapılmadığını söylediğini anımsattı. Yıldız, şunları kaydetti:

"İhracatla alakalı bir kalem yapılmamıştır. Bunun altını kalın çizgilerle çizerek bir kez daha söylüyorum. Siz eğer Lufthansa Havayollarına poğaça, sandviç yüklüyorsanız bunu nasıl muhasebeleştireceksiniz? Bu ancak ihracat kalemi olarak görünüyor orada. Kendi üretiminiz ve tüketiminiz olarak göremezsiniz oradaki kalemi. Sivil havacılıkla alakalı, bir uçağın burada yakın ikmali yapmış olmasını ihracatmış gibi göstermek isteyenlerin maksatlarının başka olduğunun bir kez daha altını çizmek isterim. İhracat yapılmamıştır diye net bir şekilde söylüyoruz. Bu ülkenin bir bakanı söylüyor. Aksinin ispat edilmesine de davet ediyor. Buna rağmen yalnızca bir cümle ile geçiliyor. Bu olmaz. Biz olanı söylüyoruz miktarlarıyla beraber."

Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu ve muhasebesinin resmi olduğunu dile getiren Yıldız, "O yüzden bütün hesaplarımız ortada. Yakıt ikmali yapmış uçaklara burada tankerle yüklenip de ihracat yapılmış muamelesi yapmak herhalde başka maksatlara matuftur diye düşünüyoruz" diye konuştu.