Benlerin, iyi huylu olsa da, kötü huyluya dönüşme ihtimali var, bu nedenle göz ardı edilmemeleri gerekiyor.
Abone olDermatoloji Uzmanı Dr. Müge Çoban, benleri, insan derisinde, belirli şekil ve büyüklükte, kişiden kişiye sayısı değişen, sınırlı, genelde düz veya kabarık olabilen, renk değişikliği gösteren iyi huylu oluşumlar şeklinde tanımladı.
Bazı benlerin doğumsal olduğunu, bazılarının da sonradan oluştuğunu belirten Çoban, şöyle konuştu: “Doğumsal olan benlerin bir kısmında ileriki yaşlarda kötü yönde değişiklik gerçekleşebilir. Sonradan olan benlerin de yine zaman zaman dermatoloji uzmanlarına muayene ettirilip üzerinde oluşabilecek şekil ve renk değişiklikleri, kenarlarında oluşabilecek değişik oluşumlar, bizim A-B-C-D-E kuralı dediğimiz asimetri yani benin çok simetrik olmaması, çapının sınırlarının büyümesi şeklinde belirtiler olduğu zaman gözlenmesi gerekir.” Benlerin kötü yönde değişimlerinde yaş sınırı olmadığına dikkat çeken Çoban, şunları söyledi: “Ama çocuk hastalarda benlerin kötü yönde değişimleri çok fazla görülmüyor. Genelde ben insan vücudunda ne kadar uzun kalıyorsa orta yaş ve üzeri yaş diyebileceğimiz hasta grubundaki hastalarda daha sık rastlarız.”
BEN ARTIŞININ NEDENİ GENETİK OLABİLİR
Benlerin vücutta ilerleyen yaşlardaki artışının gen kaynaklı olabileceğine değinen Çoban, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bensel durum dediğimiz bir hastalık var bu aile bireylerinde çok sayıda birden fazla şekil ve renk değişikliği olan normal benlere çok fazla benzemeyen, biraz korktuğumuz her sene takip edilmesi gereken benler olabiliyor. İleriki yaşlarda genetiğin dışında, güneş ışığından kaynaklanan ben zannedilen bir takım lekeler çıkabiliyor.”
Çoban, çapı ve görünümü değişen benlerden endişe edilmemesini vurguladı ve günümüzde ben tedavisinin kolaylaştığını söyledi. Görünümünden rahatsız olunan iyi huylu benlerin de alınabildiğini ifade eden Çoban, güneş ışınlarına maruz kalan açık bölgelerdeki benlerin kötü huylu bene dönüşme ihtimalinin daha yüksek olduğunu kaydetti. Çoban, benlerin cinsiyetlere göre fazlalık ya da azlık durumunun söz konusu olmadığını, benler alındığı takdirde, yenilenme ihtimalinin az olduğunu belirtti. Müge Çoban, benlere karşı ilaç tedavisi olmadığını sözlerine ekledi.