BIST 9.725
DOLAR 35,17
EURO 36,89
ALTIN 2.973,07
HABER /  GÜNCEL

Belinizle birlikte hayatınız kaymasın!

Yaşam kalitesini düşüren önemli bir rahatsızlık olan bel kaymasının tedavisi, yeni teknolojiler sayesinde korkulu rüya olmaktan çıkıyor.

Abone ol

Op. Dr. Aybars Akkor, gelişen teknolojinin "bel kayması" ameliyatlarında görülebilecek riskleri büyük oranda ortadan kaldırdığını söyledi.

Yaşam kalitesini düşüren önemli bir rahatsızlık olan bel kaymasının tedavisi, yeni teknolojiler sayesinde korkulu rüya olmaktan çıkıyor. Halk arasında "platin" ya da "vida" ameliyatı olarak adlandırılan eski tedavi yöntemi oldukça riskli olarak biliniyor.

Vidaların ameliyat sırasında tam doğru yerlere konulamaması birçok hastanın sakat kalmasıyla veya istenilen düzeyde iyileşmemesiyle sonuçlanabiliyor. Ancak bilgisayar destekli tedavi sayesinde artık vidalar tam yerine yerleştirilebiliyor.

Kişiyi taşıyan omurga kemik sisteminin birbiri üzerinde kayıp omuriliği sıkıştırması durumunun oldukça sık görülen bir rahatsızlık olduğuna dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor, rahatsızlığın yürürken sık sık durma isteği, bacaklarda uyuşma ve yanma hissiyle kendini gösterdiğini söyledi.

TEDAVİDEN KAÇMAYIN!

Bel kaymasının tedavi edilmezse idrar tutamama, cinsellik kaybı, yürüyememe, belden aşağısını hissetmeme gibi sonuçlara yol açabileceğini kaydeden Akkor, "Bel kaymasının tek tedavisi beli titanyum vidalarla sabit hale getirip kaymasını önlemektir. Bu tedavi yöntemi, halk arasında oldukça riskli olarak bilinmektedir. Vidaların ameliyat sırasında yanlış bir yere iletilmesi, tam doğru yerlere konulamaması birçok hastanın sakat kalmasıyla veya istenilen düzeyde iyileşmemesiyle sonuçlanmaktadır. Bu nedenle, bu ameliyatı olması gerekenler bu tedaviden kaçmakta ömür boyu kalitesiz bir yaşam sürmektedirler. Yeni teknolojilerle tüm bu endişeler ortadan kalkmakta, bilgisayar desteği ile vidalar tam yerine konabilmektedir. Bu sistem sayesinde bel kayması ameliyatları sorunsuz olarak uygulanabilmektedir. Önemli olan doğru zamanda doğru teşhisi koymaktır" dedi.

Ağır doğumlar, düşmeler, kazalar, kemik yapının fazla alındığı bel fıtığı ameliyatları ve ileri kemik erimesinin bel kaymasına neden olabileceğini belirten Dr. Akkor, kayma hareketliyse ameliyat, hareketsizse fizik tedavinin gerekli olacağını söyledi.

Bel kayması ameliyatlarına ilişkin de bilgi veren Aybars Akkor, "Bel kayması ameliyatları yaklaşık 1 saat sürmekte, hasta ameliyattan 12 saat sonra ayağa kalkabilmektedir. Hastanede 1 gün yatması yeterlidir. Bel omurgasına kaymayı önlemek amacıyla titanyum vidalar konmakta, bu vidalar ömür boyu hastada kalmaktadır. Ameliyatta cilt dikişi konmamaktadır. Sakat kalma felç olma riski gelişen yeni teknolojilerle sıfıra yakındır" diye konuştu.

Ameliyattan bir veya iki gün sonra evine çıkan hastanın evinde dolaşabileceğini ve oturabileceğini kaydeden Akkor, 10 gün sonra kontrolü yapılan hastaya her türlü hareketin serbest bırakıldığını kaydetti. Hastanın 3 hafta süreyle, yatınca çıkarmak kaydıyla, korse kullanması gerektiğini ve 20 gün sonra işine dönebileceğini ifade eden Akkor, bele takılan vidaların hastanın öne doğru eğilme hareketlerinde bir sorun olacağını da sözlerine ekledi.