BIST 9.002
DOLAR 34,18
EURO 37,05
ALTIN 2.977,09
HABER /  SAĞLIK

Beliniz sürekli ağrıyorsa 'Omurga çökme kırığı' olabilir!

Ciddi sakatlıklara ve kamburluğa neden olabilen omurga çökme kırığı, omurganın aralıklarla ezilerek kırılması sonucu oluşur. Peki bu hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Abone ol

Vücudumuzun en hassas noktası olan omurga, diğer kemiklere de bağlı olduğundan yaşanan herhangi bir deforme de diğer hareket noktaları da kötü etkilenir. Omurgadaki kemikler de vitamin eksikliğinden ya da aldıkları şiddetli travmalar nedeniyle çökme yaşanır.

Kişinin hareket merkezini bozan bu sağlık sorunu ilerledikçe omurga çökme kırığının yaşanmasına zemin hazırlar. Ayrıca bu hastalık, genellikle ağır işlerde çalışan kişilerde görülür. Peki bu hastalığın belirtileri nelerdir?

Omurga çökme kırığı belirtileri
- Uyku sırasında pozisyon değiştirirken ki sırt ağrısı
- Oturma pozisyonundaki büyük değişiklikler
- Omuzların öne doğru düşmesi
- Kambur bir görünüm
- Hareket sırasında sırtta bıçak ağrısı gibi keskin sızlanmalar
- Ayağa kalkmada zorluk çekme
- Boyundaki ağrının başa vurması gibi belirtilerle kendini gösterir.

Tedavi yöntemi
Bu belirtilerinden çoğunu sıklıkla kendinizde yaşıyorsanız, bir uzmana başburun Muayene sırasında uzman doktor röntgen, tomografi ve MR gibi yöntemlerle omurgayı takip ederek eğrilme ya da çökme durumunu tespit eder. Ciddi boyutta bir kırılma yok ise korse ya da alçı ile bir iki ay kişinin omurgasının eski hale getirilmesi sağlanır. Çevresindeki kemiklerin zarar görmemesi için de kas gevşetici ilaçlar kullanılır. Ancak çökme şiddetli ise cerrahi operasyon ile kemikler yerine oturtulur ki zor bir ameliyattır. Sinirlere zarar gelmeden yapılır.