O aslında fotoğrafçı. PKK kamplarındaki yaşamı belgesel yapmak istedi. Ama tuzağa düştü...
Abone olTerör örgütünün kamplarında askeri ve siyasi eğitim gördükten sonra kaçan 24 yaşındaki C.S., örgütten ayrılmak istediğinde 4 ay boyunca sığınağa kapatıldığını, zincirlendikten sonra işkence gördüğünü söyledi.
Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) yöneticilerinin kendisini peşmerge yapmak istediğini öne süren C.S., “Kabul etmedim, evime dönmek istedim” dedi.
BELGESEL İÇİN DAĞA ÇIKTI
Kuzey Irak'taki terör örgütü kamplarından 3 ay önce kaçarak IKDP'ye sığındıktan sonra Habur Sınır Kapısı'na getirilerek güvenlik güçlerine teslim edilen C.S.'nin yargılanmasına Diyarbakır'daki 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Hakkında 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan C.S.'nin hazır bulunduğu duruşmada, asıl mesleğinin fotoğrafçılık olduğunu, dağdaki yaşam mücadelesini merak ettiği için belgesel yapmayı düşenerek PKK kamplarına gittiğini söyledi. Van’ın Başkale İlçesi'nde katırlarla kaçakçılık yapan kişilerle bağlantı kurup yasa dışı yollardan İran'ın Kalereş şehrine gittiğini belirten C.S. şöyle konuştu:
BANA İŞKENCE YAPTILAR
“Buradan Kuzey Irak’a geçerek örgütün Hakurk ve Kelaşin kamplarında kaldım. Burada askeri ve siyasi eğitim aldıktan sonra bana Kalaşnikof silah ile ‘Zordem’ kod adını verdiler. Örgütün lojistik biriminde çalıştım. Ancak bir süre sonra örgütten ayrılmak istediğimi söyleyince beni ajanlıkla suçladılar ve 4 ay yeraltındaki bir sığınağa kapattılar. Beni zincirle bağladıktan sonra işkence yaptılar. Israrla eve dönmek istediğimi belirtince ailemle temas kurdum. Ağabeyim Kuzey Irak'taki örgüt kampına gelerek beni aldı.
PEŞMERGE OLMAMI İSTEDİLER
Sonra işlemlerimin yapılması için Irak'a gelerek IKDP güçlerine bilgi verdik. IKDP'liler, Kuzey Irak'ta kalıp peşmerge olmamı istedi. Israrla Türkiye’ye dönmek istediğimi söyleyince beni Habur Sınır Kapısı'na getirip güvenlik güçlerine teslim ettiler. Yaptıklarımdan çok pişmanım. Bundan sonra ülkeme ve aileme yararlı bir fert olmak istiyorum.”
SERBEST BIRAKILDI
Mahkeme heyeti, C.S. hakkında yasadışı örgüt üyesi olmak suçundan dava açıldığını ancak, örgütün faaliyeti doğrultusunda suç işlediğine dair kanıt bulunmadığını bildirdi. Mahkeme, sanığın kendiliğinden örgütten kaçıp güvenlik güçlerine teslim olması nedeniyle TCK’nın 221/2 maddesini düzenleyen ‘Etkin pişmanlık hükümleri' uyarınca serbest bırakılmasına ve hakkında ceza verilmesine yer olmadığına, dosyanın kapatılmasına oy birliğiyle karar verdi.