Yaklaşık 10 milyon TL açığı bulunan 2009 bütçesi ile ilgili görüşmeler Ordu Belediye Meclisi'nde yapıldı.2010 bütçesi onaylandı.
Abone olBelediyenin 2009 yılı giderlerinin 75 milyon lira, gelirlerinin ise 65 milyon lira olduğu belirtilen hesap raporu okundu. Bütçe daha sonra meclis üyelerinin görüşlerine açıldı.
Ordu Belediyesi Meclis Üyesi Recep Azaklı, bütçenin bir yöneticinin aynası olduğunu belirterek, "Ordu Belediyesi'nin bütçesi görülüyor ki bir borç bütçesidir. Bir yönetici için iki önemli ölçü vardır. Onlardan biri personel yönetimi, diğeri ise para yönetimidir. Personel yönetimi konumuz dışındadır ama bana göre Ordu Belediyesi'nin para yönetimi iyi yapılamamıştır. Bu bütçede ortalama 10 milyon lira açık vardır. Diğer yandan belediye geliri ortalama yüzde 15 artarken harcamaları yüzde 20 artmıştır. Türkiye'de şeffaflaşma vardır ve başta devletin kendisi olmak üzere borcu bilinmektedir. Ama Ordu Belediyesi'nin kısa, orta ve uzun vadede tam borcunu bilmek istiyoruz. Bunu bir Ordulu olarak öğrenmek istiyoruz." dedi.
ORDU EN BORÇLU 5. İL
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun internet sitesinde yaptığı açıklamaya göre Ordu Belediyesi'nin 28 milyon 500 bin lira borcu olduğunu aktaran Azaklı, "Bu yönü ile Ordu, Türkiye'de Kocaeli, Adana, Şanlıurfa ve Zonguldak'tan sonra en borçlu 5'nci ildir. Ancak bu borç nüfusa bölündüğünde Ordu, kişi başına düşen borç miktarı ile birinci sıradadır. Ordu'da kişi başına 219 lira, Zonguldak'ta 187 lira, Kocaeli'de 84 lira, Şanlıurfa'da 72 lira, Adana'da 36 lira borç düşmektedir. Ordu Belediyesi'nin İller Bankası'na da 20 milyon liraya yakın bir borcu vardır ve gelirinden 5 milyon lira kesilmektedir. Borca verilen para yatırımdan kesilerek verildiği için bu borcun ne zaman biteceği, toplam borcun ne kadar olduğunu bilmek her Ordulu'nun hakkıdır. Ben sadece bunun bir aracısıyım." diye konuştu.
Hiç kimseyi karalamak ya da suçlamak gibi bir çabasının bulunmadığını dile getiren Azaklı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bütçede bazı kalemlerde artış olurken bazı kalemlerde de düşüş var. Örneğin temizlik ve çevre koruma giderleri 2008 yılına göre yüzde 5 düşmüş, ama özel kalem giderleri yüzde 20, temsil ve tanıtım giderleri yüzde 30 artmış. Şöyle ki 2008 yılında temsil ve tanıtım giderleri 450 bin lira civarında iken, bu rakam 2009 yılında 760 bin liraya çıkmış. Bu, Ordu'da yaşayan herkes tarafından dikkat çekici bir rakamdır. Bunun nedenlerini bilmek her Ordulu'nun hakkıdır diye düşünüyorum. Ben buna sadece aracılık yapmak istedim."
Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun ise borçsuz olmayı istemeyecek kişi bulunmadığını belirterek, "Ne yazık ki Türkiye'nin bugünkü durumu bu şartlarda değil. Ordu Belediyesi'nin kişilere ya da esnafa burcu bulunmuyor. Ordu Belediyesi'nin bütün borcu kamuya. Bu borç üzerinde de bir anlaşma yapılmış durumda. Bu da İller Bankası'ndan gelen gelirden kesinti yapılarak peyder pey ödeniyor. O süreç de devam ediyor. Evet temizlik giderleri azaldı, ama iş aksamadan devam ediyor. Biz temizlik yönü ile şikayet de almıyoruz. Demek ki o alanda bir verimlilik olmuş. Çevre koruma giderlerinin düşmesine de bu gözle bakmak gerekir." açıklamasında bulundu.