BIST 9.577
DOLAR 34,00
EURO 37,88
ALTIN 2.824,81
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Belediyenin aşevi yenilendi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yıl sonuna kadar 1 milyon 300 bin öğün yemek dağıtımı yapmayı planladığı aşevini baştan sona yeniledi.

Abone ol

Yemeklerin günlük kalori hesabına göre hazırlandığı aşevinde her ay 8.7 ton kırmızı et, 4 ton beyaz et, 6 ton yoğurt, 26 ton da sebze kullanılıyor.

Gürçeşme'de faaliyet gösteren İzmir Büyükşehir Belediyesi Aşevi, yenilenerek daha modern koşullarda, daha çok kişi ve kuruma ulaşmaya başladı. Zemin ve tavanın yanı sıra havalandırma sistemi de tamamen yenilenen aşevinde var olan 2 adet soğutma deposuna ilaveten, 2 adet soğuk hava deposu daha yapıldı. Ayrıca aşevinin girişine küçük çaplı dezenfektan havuzu oluşturularak, içeriye girenlerin ayaklarıyla basarak ön sterilizasyondan geçirilmesi sağlandı.

Kadrosundaki 3 adet gıda mühendisi ile yemek hazırlanmasından araçlara yüklenmesine kadar her aşamada gıda kontrolünün sağlandığı Büyükşehir Belediyesi Aşevi, yenilenen yapısıyla önümüzdeki günlerde HACCP ISO 22000: Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi'ne de başvurarak kalite belgesini almaya hazırlanıyor.

Aşevinin 2009 yılında 1 milyon 130 bin adet yemek ve 200 bin adet kumanya dağıtma kapasitesi vardı. Yenilenen yapısıyla 2010 yılında 1 milyon 300 bin adet yemek ve 300 bin kumanya dağıtımına ulaşılması bekleniyor. Ayrıca cenaze sahiplerine yönelik olarak pide dağıtımı da Mart 2010'dan itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi Aşevi tarafından yapılıyor. Pide günlük ortalama 30 noktaya ve 1250 kişiye dağıtılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Aşevi, ihtiyaç sahibi kentlilerin sofralarına 365 gün sıcak yemek koymayı sürdürürken, pişen yemeklerden ayrıca Zübeyde Hanım Huzurevi sakinleri, sivil toplum kuruluşları ve vakıflar ile Eşrefpaşa Hastanesi'ndeki hastalar da yararlanıyor.

Aşevi'nde, gıda mühendislerinin belirlediği zengin ve sağlıklı mönüler, hijyen kurallarına uyularak titizlikle hazırlanıyor. Günlük kalori hesabını göz önüne alarak haftanın her günü birbirinden değişik ve lezzetli yemekler pişiren aşevi çalışanları, bu yemekler için ayda ortalama 8.7 ton kırmızı et, 4 ton beyaz et, 6 ton ton yoğurt, 26 ton sebze, 3.2 ton bitkisel sıvı yağ ve 54 bin 200 adet de ayran kullanılıyor.

Her gün 58 noktaya gerçekleştirilen yemek ve kumanya dağıtımı, yine aşevine ait araçlar tarafından yapılıyor. Dayanışma esası içinde elden teslim edilen yemeklerin dağıtımında, kimseyi rencide etmemek için gizlilik prensibi de dikkatle uygulanıyor.