BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

Belediyede irticacı solcu kavgası

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde, bazı sokakların adlarının değişmesi kavgaya neden oldu

Abone ol

Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesinde, bazı aydınların isimlerini taşıyan caddelerin adlarının yenileriyle değiştirilmesi tartışmalara neden oldu.

Nilüfer Belediye Meclisinin 29'uncu toplantısında, ''Çevre Komisyonu'nun belediye sınırları içindeki isimsiz cadde ve sokakların isimlendirilmesi'' raporu, ele alındı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, toplantıda, söz konusu caddelerin 5.5 yıldır mevcut isimleriyle anıldığını, elektrik, su ve telefon faturalarında bu isimlerin kullanıldığını belirtti.

Caddelere Türkiye'nin önemli aydınlarının isimlerini verdiklerini kaydeden Bozbey, ''Biz bu isimleri seçerken, demokrasi, laiklik, cumhuriyet ve Atatürkçülük adına bedel ödemiş isimleri seçtik. Eğer, burada tartışılan bir isim varsa onu tartışalım. Ama tartışılmayacak olduğuna inandığımız isimleri önerdik'' dedi.

Bozbey, şunları kaydetti:

''Bu anlamda 5.5 yıldır da karar alınmamasına rağmen, burada kullanılıyor, kabul görmüş isimlerdir. Kimdir bunlar, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı gibi Atatürk ilke ve devrimlerinin yılmaz savunucularıdır bunlar. Laik, cumhuriyetçi hepsi de aydınlık bir Türkiye için üreten, düşünen insanlardır. Bunların çoğu da faili meçhul cinayete kurban gitmiştir. Yine Armağan Gerçeksi, Erdoğan Binyücel, Yusuf Büyükbaşaran, Hakan Sepetçi gibi isimler de Bursa basınına emek vermiş ama artık aramızda olmayan, ismini yaşatmak istediğimiz isimlerdi. Şimdi bu isimler ''Efendim solcudur'' deniyor. Eğer, bu inançlarını taşıyan kişiler, solcuysa 70 milyon solcudur, arkadaşlar.''

AK Parti grubunun sayısal üstünlüğünün önemli olmadığını ifade eden Bozbey, şöyle konuştu: ''Önemli olan gönüllerde üstünlük sağlamaktır. Biz tekrar söylüyorum, Mustafa Bozbey olarak, görevim süresi içinde gönüllerdeki isimlere riayet edeceğime bu kürsüde söz veriyorum. Yani o isimleri oradan hiç kimse indiremeyecek. Karar oluşabilir, bunun hukuk süreçleri vardır.''

-AK PARTİ CEPHESİ-

AK Parti grubu sözcüsü Ali Hasdemir ise belediye yönetiminin bazı sivil toplum örgütlerinin üyelerini meclise getirerek, meclis üzerinde baskı oluşturduğunu öne sürdü.

Caddelere verilen isimlerin 2000 yılında Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin de gündemine getirildiğini, ancak kabul görmediğini, isimlerin meclis onayından geçmediğini dile getiren Hasdemir, şunları söyledi:

''Biz herhangi bir sokağın ya da caddenin ismini değiştirmiyoruz. Çünkü, bugün tabelalara asılan isimlerin hiçbir hukuki dayanağı yoktur. 'Meclis ne derse desin ben bildiğimi yaparım' derebeyliğini de kimse gösteremez. Ayrıca Atatürk'ü böyle bir şeye alet etmek doğru değildir, o herkesin ortak değeridir.''

Toplantı, iki grup arasında zaman zaman sözlü sataşmalara sahne oldu. Konuşmak için söz alan yerel bir gazetenin köşe yazarlarından Necati Akgün'ün, ''Bu aydınların büyük bölümünü irticacılar öldürdü'' sözleri üzerine, salonda kısa bir süre gerginlik yaşandı.

Daha sonra, mecliste çoğunluğu oluşturan AK Parti grubunun önerisi, oy çokluğuyla kabul edildi. Nilüfer ilçesinde, halen kullanılan Erdoğan Binyücel, Yusuf Büyükbaşaran, Çetin Emeç, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı, Doğan Avcıoğlu, Musa Anter, Ümit Kaftancıoğlu, Cavit Orhan Tütengil, Server Tanilli, Turan Dursun, Savcı Doğan Ersöz, Armağan Gerçeksi, Hakan Sepetçi, Avukat Cengiz Göral ve Bahriye Üçok'un yerine, AK Parti Grubu tarafından sırasıyla Altınşehir, Sabiha Gökçen, Karagöz, Fevzi Çakmak, Atatürk, İnönü, Kazım Karabekir, Uludağ, Mustafa Dörtçelik, Zeki Müren, Çelebi Mehmet, Celal Bayar, Özlüce, Erguvan, Yeşil Bursa ve Cumhuriyet adları önerilmişti.