Büyükşehir Yasası'yla birlikte belde ve köyler ilçelere bağlanarak planlı bir yapılaşmanın önü açılacak
Abone olAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Büyükşehir sayısını 29'a çıkaracak olan Büyükşehir Yasası üzerindeki çalışmaların devam ettiğini belirtirken, "Tüm Büyükşehirlerde belediye sınırları il sınırlarına kadar genişletilecek. Büyükşehir hizmetlerini 50 kilometrelik alanla sınırlayan 'Pergel' uygulaması değiştirilecek. Bu çerçevede beldeler ve köyler ilçelerin mahallesi olacak. Böylece, küçük yerleşim birimleri daha fazla hizmet alma imkanı bulacak" dedi.
Düzenlemenin ayrıntılarına ilişkin AK Partili belediye başkanlarının ve milletvekillerinin görüşlerini aldıklarını kaydeden Tanrıverdi, "Büyükşehir olacak 29 ilin dışındaki illerde de nüfusu 2 binin altında kalan beldelerin kapatılması yönünde görüşler var. Ancak çalışmalarımız henüz devam ediyor. Bu beldelerin mahalle olması, onların daha iyi hizmet almasını sağlayacaktır" diye konuştu.
AK Parti'nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, halen 16 olan büyükşehir sayısını 29'a çıkaracak olan yasa üzerindeki çalışmaları AA muhabirine değerlendirdi. Düzenlemenin ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 12 Haziran seçimleri öncesinde kampanya döneminde gündeme getirildiğini hatırlatan Tanrıverdi, "Başbakanımız, 12 Haziran seçimleri öncesinde, nüfusu 750 bini aşan illerin büyükşehir statüsüne alınacağını açıkladı. Nüfus kriterine göre önce 11 ilimiz bu sınıfa giriyordu. Seçim sonrasında da 2011 nüfus sayımına göre Mardin ve Malatya da büyükşehir statüsüne hak kazanan iller arasına girdi" dedi.
Bir ilin büyükşehir olabilmesi için sadece il merkezindeki nüfusun değil, şehrin tamamındaki nüfusun baz alındığını vurgulayan Tanrıverdi, Büyükşehir Kanunu'na ilişkin çalışmaların hem İçişleri Bakanlığı tarafından hem de kendileri tarafından birlikte yürütüldüğünü vurguladı. Tanrıverdi, "Büyükşehir olacak illere yönelik çalışmaları İçişleri Bakanlığımız sürdürürken, biz de Yerel Yönetimler Başkanlığı olarak çalışmalarımızı yapıyoruz. Belediye başkanlarımızın ve milletvekillerimizin büyükşehir olacak illerdeki iç dizayna ilişkin görüşlerini aldık raporumuzu partimizin Merkez Yürütme Kurulu'na sunacağız" diye konuştu.
PERGEL TÜM ŞEHRİ KAPSAYACAK
Mevcut uygulamaya göre Büyükşehir Belediyesi hizmetlerinin 50 kilometrelik alanla sınırlı tutulduğuna dikkati çeken Tanrıverdi, şunları söyledi:
"Tüm büyükşehirlerde belediye sınırları il sınırlarına kadar genişletilecek. Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nda büyükşehir belediyelerinin hizmet alanlarının 'pergel yasası' diye bilinen yasa gereği 50 kilometrelik alanla sınırlı tutulmakta. Örneğin Ankara'da Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde hizmet 50 km'lik alanla sınırlı kalmaktadır. Büyükşehir hizmetlerini 50 kilometrelik alanla sınırlayan 'pergel' uygulaması değiştirilecek. Yeni büyükşehir olacak illerde hizmet alanları genişleyecek. Yeni düzenlemeyle 2011 nüfus sayımına göre toplam 29 büyükşehir olmakta ve bu 29 büyükşehir belediyesinin ikisi İstanbul ve Kocaeli'nde il sınırları belediye sınırlarıdır. Diğer 27 ilin belediye sınırları da il sınırı şeklinde düzenlenecektir."
BELDE VE KÖYLER MAHALLE OLACAK
Büyüşehirler içinde yapılacak "iç dizayn" çerçevesinde atılacak adımların ipuçlarını açıklayan Tanrıverdi, "Büyükşehir sınırları içinde yer alacak yerlere daha fazla gelir payı gidecek. Beldeler mahalleye dönüşecek ve içinde kaldığı ilçenin mahallesi olacak. Köyler de aynı şekilde ilçelerin mahallesi olacak. Böylece, küçük yerleşim birimleri daha fazla hizmet alma imkanı bulacak. Nüfusu artan, yüzölçümü genişleyen ilçeler daha güçlü hale gelecek. İl genelinde bir imar bütünlüğü oluşacak. Büyükşehir olacak 29 ilin dışındaki illerde de nüfusu 2 binin altında kalan beldelerin kapatılması yönünde görüşler var. Ancak çalışmalarımız henüz devam ediyor. Bu beldelerin mahalle olması, onların daha iyi hizmet almasını sağlayacaktır" dedi.
MARKA ŞEHİRLER HEDEFİ
Yenilenecek olan Büyükşehir Belediye Yasası'yla büyükşehirlerde yaşayan halkın çağdaş medeniyet hizmetlerine daha sağlıklı ve çabuk ulaşmasının temin edileceğini ve böylece AK Parti'nin "marka şehirler oluşturma" hedefine doğru önemli bir adımın atılacağını vurgulayan Tanrıverdi, "Büyükşehir Belediye Yasası'yla yeni Büyükşehir olacak illerin imkanları daha da artmış olacak. Çünkü Büyükşehir Belediyeleri yöresinde toplanan vergilerin yüzde 5'ini alırlar. Dolayısıyla daha ilk bakışta Büyükşehir olacak illerimiz, yöresinde toplanan vergilerin yüzde 5'inden gelen imkanlar sayesinde daha kaliteli hizmetler sağlayabilecek" ifadelerini kullandı.
Nüfusu 750 bini aşan büyük illeri büyükşehir yapma projesi ilk gündeme geldiğinde 11 ilin bu kapsama girdiğini ancak son nüfus sayımı verileriyle bu rakamın 13'e çıktığını hatırlatan Tanırverdi, "Şimdi hazırlanacak olan kanuna bu illerin isimleri mi tek tek yazılır yoksa 'nüfusu 750 bini aşan iller Büyükşehir statüsünü alır' gibi bir ifade mi yazılır o henüz netleşmedi. Bu konuya kanun tekniği açısından yaklaşmak lazım" değerlendirmesinde bulundu.
KÜÇÜK BELEDİYELERDE İMAR YOK
Şehrin tamamını kapsayan imar bütünlüğü sayesinde şehirde altyapı-üstyapı çalışmalarında uyum sağlanacağını dile getiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Tanrıverdi, şöyle konuştu: "Şu anda küçük belediyelerimizde imar diye bir olay yok. Küçük belediyelerde şehri planlayacak mimarlar-mühendisler çalışamamakta. Ama bu küçük belediyeler büyükşehir şemsiyesi altına girdiğinde il genelinde imar bütünlüğü sağlanacak. Böylece daha düzenli şehirler oluşacak. Kentsel dönümüşün daha sağlıklı yapılması sağlanacak. Şimdiden biz bu yasayla özellikle 29 ilimizde çarpık kentleşmeyi önlemiş oluyor ve memleketimizin ilerde daha büyük ekonomik sorunlar yaşamasının önüne peşin olarak geçmiş oluyoruz. Bütün yerleşim merkezleri artık imarlı, planlı olacak. Bunun yanı sıra sadece fiziki binalar olarak değil, büyükşehir imkanlarıyla sosyal paylaşım alanlarının daha modern bir şekilde dizayn edildiği marka kentler oluşacak. Sosyal paylaşım alanları olan fiziki olarak sağlıklı şehirlerde yaşayan insanların fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı olma yüzdesi de artacaktır. Yeşil alanı planlı olan, sanayi bölgesi şehrin dışında olan, caddeleri geniş olan altyapısı, sosyal donatı alanları, spor alanları önceden nüfus yoğunluğuna göre doğru planlanmış şehirlerde yaşayan insanların beden ve ruh sağlığı elbette çok daha farklı olacaktır."