BIST 9.949
DOLAR 35,24
EURO 36,70
ALTIN 2.982,58
HABER /  GÜNCEL

Belçika'dan komedi gerekçe

Belçika mahkemesi terörist Fehriye Erdal'ı yargılamayacak. Gerekçeye dayandırılan Avrupa Terörizme Karşı Mücadele Sözleşmesi'nde yer alan madde evlere şenlik.

Abone ol

Belçika'nın Gent Mahkemesi, terörist Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanamayacağı yönünde görüş bildirdi.

Geçen ay yapılan son oturumunda sanık avukatlarını ve müdahil tarafı dinleyen Gent Mahkemesi, bugün açıkladığı 25 sayfalık gerekçeli kararında, Belçika adaletinin Türkiye'de işlenmiş suçları yargılama yetkisi olmadığını ileri sürdü.

Sabancı ailesinin avukatı Fernand Schmitz, ''son derece saçma'' olarak nitelediği karar karşısında derhal Yargıtay'a giderek son itiraz hakkını kullanacağını, bunun ardından, gerekirse, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı.

Schmitz, Belçika'nın ''teröristleri bağrına basarak, koruyarak, onlara destek vererek başına dert aldığını'', ''terörizme karşı ortak mücadeleden söz edildiği bir dönemde teröristlere kucak açmanın yanlış olduğunu'' söyledi.

Sanık avukatlarından Paul Bekaert, mahkeme kararını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı, Toyota-Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'nin 9 Ocak 1996 tarihinde öldürülmesi olayının zanlılarından olan terörist Fehriye Erdal, 26 Eylül 1999'da Belçika'da, Neşe Yıldırım adına düzenlenmiş sahte pasaportla yakalanmıştı.

Belçika, Türkiye'nin iade talebini, idam cezasının yasalardaki varlığı nedeniyle reddetmiş ve bu arada teröristin siyasi sığınma başvurusunu da geri çevirmişti. Bir yıl kadar hapis yattıktan sonra bir evde gözaltına alınan Erdal'ın Belçika'da işlediği suçlardan yargılanmasını bekliyor. Bu suçlar arasında silah taşımak, suç örgütü faaliyetlerine katılmak, sahte kimlik kullanmak gibi unsurlar bulunuyor.

Sabancı ailesinin avukatı Fernand Schmitz, Türkiye'ye iadesi reddedilen teröristin, Avrupa Terörizme Karşı Mücadele Sözleşmesi çerçevesinde Belçika'da yargılanmasını istiyor. Savcılık, Belçika yasalarının ve adli yapısının bu yargılamaya olanak tanımadığı görüşünü savunarak, sanık avukatlarına destek veriyor.

Gent Mahkemesi kararında, teröristin Avrupa Terörizme Karşı Mücadele Sözleşmesi çerçevesinde yargılanamamasına gerekçe olarak, Sabancı suikastında kullanılan silahın ''tam otomatik'' değil, ''yarı otomatik'' olması gösterildi. Söz konusu sözleşmede, ''tam otomatik silah'' kullanılan eylemler hedef alınıyor.

Avrupa Terörizme Karşı Mücadele Sözleşmesi çerçevesinde, Türkiye'ye iade edilmeyen terörist Fehriye Erdal'ın bu ülkede işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanmasını istediklerini bildiren Schmitz şu bilgileri verdi:

''Bir 'derogasyon' söz konusu. Belçika adaleti, bu ülkede işlenen suçları yargılar. Bir yabancının, yabancı bir ülkede, yabancılara karşı işlediği suç, ilke olarak, Belçika'da yargıya götürülemez. Ancak sadece Terörizme Karşı Mücadele Sözleşmesi, iade talebi reddedildiği için buna olanak tanıyor.'' Schmitz, Belçikalı hakimleri ''siyasi yaklaşımla'' suçladı ve ulusal ve uluslararası hukukun ihlal edildiğini söyledi.

Terörist Fehriye Erdal'ın Belçika'da işlediği suçlar çerçevesinde yargılanma süreci de Bruges Mahkemesi'nde ayrıca devam ediyor. Teröristin daha önce yattığı hapis süresinin, bu suçların cezasını karşılamış olacağı ve Belçika'daki suçlarından dolayı daha fazla hapis yatmasının mümkün gözükmediği adli çevrelerce belirtiliyor.

Bruges Mahkemesi, teröristin Belçika'da işlediği suçlardan dolayı yargılanmasına 6 Aralık'ta devam edecek.