BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,35
ALTIN 2.932,19
HABER /  DÜNYA

Belçikada DHKP-C eylemi

Belçika'da DHKP-C yandaşları, Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği önünde bir gösteri düzenledi.

Abone ol

Hollanda'da 2 aydır tutuklu bulunan örgüt üyesi Bahar Kimyongür'ün serbest bırakılmasını ve Türkiye'ye iade edilmemesini isteyen 200 kadar terör örgütü yandaşı arasında Belçikalı 2 senatör de yer aldı.

Belçika Sosyalist Parti (PS) Üyesi Pierre Galand, yaptığı konuşmada, Kimyongür'ün Hollanda'da tutuklanmasında Belçika'nın oynadığı rolü eleştirdi. Söz konusu kişiyi bulunduğu hapishanede ziyaret ettiğini anlatan Galand, demokrasi kurallarının ihlal edildiğini savundu. Valon Yeşiller (Ecolo) Partisi Üyesi Josy Dubie de, Belçika hükümetini eleştirirken, Kimyongür'ün Hollanda'da tutuklanmasını ve Türkiye'ye iade edilmesi olasılığını ''skandal'' olarak nitelendirdi. Dubie olayın, Belçika Adalet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Laurette Onkelinx'in söylediğinin tersine ''adli değil siyasi'' olduğunu ileri sürdü. Kimyongür'ün 4 Temmuz'da, Hollanda'da yeniden yargı önüne çıkarılması bekleniyor.

-TARTIŞMALAR-

Belçika'da, terör örgütü DHKP-C üyesi olarak yargılanan ve 4 yıl hapis cezasına çarptırılan, temyiz sürecinde serbest dolaşan Bakar Kimyongür'ün Hollanda'da tutuklanmasına ilişkin tartışmalar sürüyor. Terör örgütü yandaşları, bazı parlamenterlerin de desteğini alarak, Kimyongür'ün Hollanda'da tutuklanmasının bir tesadüf olmadığını, Belçikalılar'ın, Türkiye'ye iade edilmesi amacıyla bu kişiyi Hollanda'da yakalattıklarını ileri sürüyor.

Geçen nisan ayı sonunda Hollanda'ya otomobiliyle girdiği sırada ülke polisi tarafından gözaltına alınan ve Türkiye'nin çıkardığı kırmızı bülten çerçevesinde tutuklanan Bahar Kimyongür, terör örgütü DHKP-C'nin Brüksel'deki irtibat bürosunun sözcüsü olarak tanınıyor. Terörist Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 sanığı Belçika'da işledikleri suçlardan yargılayan Brugge Ceza Mahkemesi, 28 Şubat'ta açıkladığı kararında, Fehriye Erdal'a 4, terör örgütü DHKP-C'nin başı Dursun Karataş'a 5, örgütün sözcüsü Musa Asoğlu'na 6, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Zerrin Sarı ve Şükriye Akar Özordulu'ya da 4'er yıl hapis cezası vermişti. Mahkeme, sanıkları 10 yıl boyunca kamu haklarından yoksun bırakmayı da kararlaştırmış, Asoğlu'nu 5 bin 500, diğerlerini de 2 bin 500'er Avro para cezalarına çarptırmıştı. Mahkemede bulunan Asoğlu, Saz ve Özordulu hemen tutuklanmış, Kimyongür, Belçika'da sabit ikameti bulunduğu gerekçesiyle temyiz hakkı çerçevesinde serbest bırakılmıştı.

Diğer sanıklar firarda sayılıyor. Brugge Ceza Mahkemesi'nin, terör örgütü DHKP-C ve üyelerine ilişkin kararından sonra, Gent Temyiz Mahkemesi süreci başlatıldı. Mahkeme, temyiz başvurularını eylül ayından itibaren ele almayı sürdürecek. Temyize gidenler arasında Kimyongür de bulunuyor.

-İADE TARTIŞMALARI-

Sanık avukatları, Hollanda'nın dikkate aldığı ve incelemeyi sürdürdüğü Türkiye'nin iade talebinin, Kimyongür'ün 28 Kasım 2000 tarihinde, Brüksel'de, Avrupa Parlamentosu içinde, zamanın Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e saldırı girişimini temel aldığını belirtiyor. Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu'na, Sol Birlik grubundan İtalyan parlamenter Luisa Morgantini'nin yardımıyla giren Bahar Kimyongör ve beraberindeki Deniz Demirkapı, Türk bakana sözlü saldırı ve tehditlerde bulunmuşlardı. Teröristler, güvenlik birimleri tarafından parlamento dışına çıkarılarak serbest bırakılmış, Avrupa Parlamentosu özür dilemekle yetinmişti. Bazı Belçikalı parlamenterler, konuyu federal meclis ve senato gündemine taşıyarak, bir Belçika vatandaşı olan Kimyongür'ün Hollanda'ya, ''Türkiye'ye iade edilmek üzere'' verildiğini, sanığın bu ülkede tutuklanmasında Belçika polis ve istihbarat birimlerinin faal rol oynadığını ileri sürüyor. Brüksel'de, güvenlik birimlerinin kapsamlı önlemleri çerçevesinde düzenlenen gösteri olaysız son buldu.