Belçika'da yaşanan siyasi kriz ülkenin bölünmesi tartışmalarını ve "Çekoslovakya örneği"ni bir kere daha gündeme taşıyor.
Abone olBelçika'da koalisyon hükümetinin istifası nı sunması, basında ve siyasi çevrelerde ülkenin bölünmesi tartışmalarını ve "Çekoslovakya örneği"ni bir kere daha gündeme taşıyor.
Bazı siyasi partiler, "Valonlarla Flamanların yollarının tamamen ayrıldığını", "bağımsızlık ilanı" vakti geldiğini savunuyor. Aşırı sağ kanatlar, "Belçika'nın haritadan silinmesi" çağrısında bulunurken, diğer siyasi oluşumlar da bu talebe karşı açık tavır sergileyemiyor.
Avrupa'nın güçlü devletleri tarafından 1830 yılında "tampon bölge" olarak kurulan, İngiltere'de yaşayan bir Alman prensin kraliyetine verilen ve Kongo sömürgesiyle zenginleşerek, ihtiyaçlarının büyük kısmını gideren Belçika, Hollandaca konuşan Flamanlar ve Fransızca konuşan Valonlardan oluşuyor. Ülkede Almanca konuşan küçük bir halk grubu da bulunuyor. Yüzde 90'ı Fransızca konuşan Brüksel'in "çift lisanlı bölge" olduğu varsayılıyor.
"Federal sistemi" sarsılan Belçika'da, "iki veya daha çok sayıda bağımsız devletin, bazı alanlarda yönetim işbirliğinde bulunmaları" olarak tanıtılan "konfederal sistem"den söz ediliyor.