BIST 9.640
DOLAR 34,64
EURO 36,60
ALTIN 2.938,59
HABER /  GÜNCEL

Bel ağrısına küçük çözümler

Bel ağrısı her yaş ve cinste görülen bir rahatsızlıktır. Bel ağrısına karşı alınacak önlemler...

Abone ol

Bel ağrısı her yaş ve cinste görülen bir rahatsızlıktır. Her üç erişkinden ikisi bel ağrısından yakınır. Sanayileşmiş ülkelerde daha sıktır. Kadın ve erkeklerde eşit oranda görülürken 45 yaşından sonra kadınlarda daha fazla görülür. Bunun nedeni menapoz ve artrozdur.

Nedenleri nelerdir?

Yanlış pozisyon ya da zorlamalar, bel ağrısına en sık neden olanlardır. Ani hareketler, uzun süren hareketsizlikler de bel kaslarını zorlar ve ağrıya yol açarlar. Bel ağrısına yol açan hastalıkların başında
obesite gelir. Diğer hastalıklar ise travma, bel tutulması, kireçlenme, romatizma, bel fıtığı, enfeksiyon, kanserdir. Kesin tanı için tam ve sistemik bir muayene gerekir.

Yanlış pozisyonlar nelerdir?

Yanlış pozisyonlar kötü duruşlardır. Dik değil sarkık omuzlarla yürümek, iki büklüm oturmak akla ilk gelenlerdir. Bu pozisyonlar devam eder ise kamburluğa yol açar. Öte yandan dizlerini bükmeden yerden bir şey almak, ayak parmaklarında yükselerek yukarıya uzanmak, ani ve sert dönüşler yapmak, uzun süre ayni pozisyonda kalmak bel ağrısına neden olan yanlış hareketlerdir.

Bel tutulması nedir?

En sık dile getirilen bel ağrısı, bel tutulmasıyla ilgilidir. Ters bir hareket yapmak, zıplamak, yüksek bir yerden atlamak, ağır kaldırmak, ani olarak sıcak ya da soğuğa maruz kalmak bel tutulmasına yol açar.

Bel fıtığı nedir?

Bel fıtığı, omurlar arasındaki kıkırdak diskin omurilik kanalına girmesidir. Bel fıtığına bağlı olan bel ağrıları ancak yüzde 2 oranında görülür. Kronik ağrıya neden olup; hafif, orta, ileri şekilleri vardır. Orta ve ilerlemiş olgularda ilgili bacakta incelme olur. İdrar kaçırmaya varan durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.
Spinal dar kanal nedir?
Genelde 65 yaşından sonra rastlanan omurga kanalı daralmasıdır. Şiddetli bel ağrısından ötürü yürümekte zorluk çekilir. İlaç tedavisi pek yarar sağlamadığı için ilerlemiş olgularda ameliyat tercih edilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Hangi nedenle olursa olsun bel ağrılarının tedavisinde yatak istirahatı esastır. Ancak bu istirahat iki haftadan uzun sürmemelidir. Uzun istirahat bel ve bacak kaslarında zayıflamaya neden olur. İlaç, ancak doktorunuz uygun görürse kullanılır. Doktorunuz durumunuza göre kas gevşeticiler ve jeller önerecektir. Yersiz ve aşırı tüketilen ağrı kesicilerin yüksek tansiyon, mide kanaması, kalp ve böbrek yetmezliğine neden olabileceği unutulmamalıdır.

Ne yapmalıyız?

Eşyalarınızı başınız seviyesinde ya da daha yukarıda taşımayın.

Elinizin erişemediği şeyleri almak için ayak parmak uçlarınızda
yükselmeyin, bunun yerine merdiven kullanın.

Dizlerinizi bükmeden yerden bir şey almayın.

Yüklerinizi poşetlerde değil, pazar arabası ile taşıyın.

İş yerinizde arada bir mola verip kısa turlar atın.

Oturma pozisyonunuzu sık aralarla değiştirin.

Dik durun, dik oturun.

Ağır kaldırmayın.

Tek elle yük taşımayın.

Şişmansanız zayıflayın.

Yüzüstü yatmayın.

Bel ağrısı nedenleri

Ağır kaldırmak

Ayakta kalmak

Hareketsiz kalmak

Sık eğilmek

Şişmanlık

Hastalıklar