BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,51
ALTIN 2.992,45
HABER /  GÜNCEL

Beklenen yaz ne zaman gelecek?

Geçmiş yıllara göre daha sık görülen kuvvetli ve ani yağışlar, yaz aylarına duyulan özlemi arttırdı.

Abone ol

Geçmiş yıllara göre daha sık görülen kuvvetli ve ani yağışlar, yaz aylarına duyulan özlemi arttırdı. Uzmanlara göre, küresel ısınma nedeniyle meteorolojik sistemlerin yolları değişti. Tüm dünya da bu durumdan etkilendi. Hafta sonundan itibaren yaz sıcaklığının başlayacağını belirten uzmanlar, yağışların ise Eylül ayına kadar devam edeceği görüşünde.

Uzmanlar, değişken hava durumunu 'nden Özlem Yılmaz'a değerlendirdi:

'4 Haziran'dan itibaren yaz başlıyor'

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen:

Yağışlar, bizim bölgemizde küresel ısınmanın meydana getirdiği iklim değişikliğinin bir sonucu. Artık yağışı oluşturan meteorolojik sistemlerin yolları değişti. Daha önce Akdeniz üzerinden gelen yağışlar, şimdi Balkanlar'dan yani kuzeyden geliyor. Balkanlar'dan gelen nemli hava, yağışa yol açıyor. Ancak bunlar aşırı değil, mevsim normallerinde görülüyor. Sadece kısa süreli şiddetli yağışlarda artışlar görüyoruz. Yağışlar, Perşembe gününden itibaren azalacak. Yaz sıcakları haftasonundan itibaren, özellikle 4 Haziran'dan itibaren görülmeye başlanacak. Haziran sonu, Temmuz, Ağustos aylarında aşırı sıcaklıklar olabilir.

'Sıcaklık 30 dereceyi bulacak, endişeye gerek yok'

Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam:

Bahar yağışları böyle olur. Bir yerde kovalar boşalır, bir yerde hiçbir şey olmaz. Ayvalık, Balıkesir, İstanbul yani Kuzey Ege ve Marmara'da bugün yağış fazla. Bunun iyi tarafı, barajların dolması. Yağmurun kötü tarafını görüyorsak bu bizim ihmalimizden kaynaklanmaktadır. 4-5 Haziran'dan itibaren yaz gelecek, hava sıcaklığında 30 dereceleri bulacağız, endişelenmeye gerek yok.

'Yağışlarda Eylül'e kadar devamlılık var'

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin İncecik:

Beklenen bir durumu yaşıyoruz. Kuzey Atlantik Osilasyonu denilen bir endeks var. Avrupa havasının işaretlerini gösteriyor. İzlanda alçak basıncıyla Portekiz açıklarındaki Azur Adaları'nda meydana gelen yüksek basınç arasında "Yüzey basıncının anomalisi" denilen farkları gösteriyor. Bu farklar, kimi zaman pozitif, kimi zaman negatif oluyor. Bu endeks uzun süredir negatif olarak gözüküyor. Yani yaz sonuna dek negatif etki devam edecek. Kimi araştırmalarda bu etkinin Türkiye için Eylül ayına dek devam edeceği yorumlanıyor. Yağışlarda Eylül ayına dek devamlılık var. Ancak bunlar kış mevsimlerinde görülen kararlı tipte yağışlar olmayacak. Ani ve sele neden olan yağışlar olacak.