"Bedelli askerlik” ile ilgili beklenti sürerken, Genelkurmay Başkanlığı’nın uygulamaya sıcak bakmadığı belirtilmişti. Peki bedelli askerliğe karar verme yetkisi kime ait?
Abone olCumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde gündeme gelen “bedelli askerlik” ile ilgili beklentiler devam ediyor.
Genelkurmay Başkanlığı’nın sıcak bakmadığı belirtilen bedelli askerlik konusu, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde dönemin Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından gündeme getirilmişti. Bakan Yılmaz, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı ve Başkomutan olmasının ardından karar vereceğini söylemişti.
DAVUTOĞLU DA AÇIKLAMA YAPMIŞTI
Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Bakan Yılmaz’ın yanı sıra Başbakan Ahmet Davutoğlu da bedelli askerlik ile ilgili çalışmanın devam ettiği yönünde mesajlar verdi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 30 Ağustos resepsiyonunda “Bize yansıyan herhangi bir çalışma yok ve gündemimizde değil” açıklamasnı yapmıştı.
KARAR VERME YETKİSİ HÜKÜMETTE
Bedelli askerlik uygulamasına karar verme yetkisi hükümette bulunuyor. Mevzuata göre; askerlik sürelerinin kısaltılabilmesi ve yurtdışında çalışan yükümlülerden kaçının dövizle askerlikten faydalanacağının tespiti için Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na “ihtiyaç” bildirmesi gerekiyor. Ancak hükümetin bedelli askerlik kararı almasının önünde böyle bir düzenleme de yok. Bedelli askerlik uygulamaları Askerlik Kanunu’na “geçici madde” ilave edilerek gerçekleştiriliyor.