BIST 9.765
DOLAR 35,15
EURO 36,43
ALTIN 2.937,39
HABER /  SAĞLIK

Bebeklik anıları bu yüzden hatırlanmıyor

Bebeklik dönemine dair hafızamızda anı kalmamasının sebebi ortaya çıktı. Bunun nedeni sinir hücrelerindeki artış.

Abone ol

Bebeklik anılarının hatırlanamamasının nedeninin, doğumdan sonraki ilk birkaç yıl sinir hücresi üretiminin çok yüksek seviyede olmasından kaynaklanıyor olabileceği belirtildi.

Kanada'daki "Çocuk Hastanesi" ve "Toronto Üniversitesi"nden bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, yeni beyin hücrelerinin oluşumunun öğrenme becerisini artırdığını ancak eski anıların hafızaya "kaydedilememesine" yol açtığını gösterdi.

4-5 YAŞLARINDA BİLGİ SAKLANMIYOR

Bilim adamları, öğrenme ve hatırlamada önemli rol oynayan beynin hipokampus bölgesindeki yeni sinirlerin oluşumunun (nörogenez), doğumdan önce ve hemen sonra en yüksek seviyeye ulaştığını, çocuklukta ve erişkinlikte sinir gelişiminin azaldığına dikkati çekti. Araştırmacılar, 4-5 yaşlarında "dinamik hipokampüsün" kalıcı olarak "bilgi saklama zamanının" bulunmadığını vurguladı.

Yetişkin farelerde, hafızanın oluşumundan sonra nörogenezin artmasının unutkanlığı tetiklediği, yavrularda ise nörogenezin azalmasının, normal unutkanlığın meydana gelmemesini sağladığı belirtildi.

Sinir gelişiminin azalması ve hatırlamanın artması arasında doğrudan bağlantı olduğunu belirten bilimadamları, sonuçların, kişinin çocukluğundaki olayları hatırlayamaması olan "çocukluk amnezisinin" nedenine ışık tutabileceğine dikkati çekti.