Türkiye, uzunca bir süre "Bebek ölümü skandalları"yla sarsıldı. Ölüm sebebi olarak "Enfeksiyon" gösterildi. Fakat gözlerden kaçan daha önemli noktalar var...
Abone olİstanbul Tabip Odası'nda, son zamanlarda yaşanan bebek ölümleriyle ilgili bir basın açıklaması yapıldı.
Toplantıda, Tabipler Odası Başkanı Dr. Güray Kılıç, Dr. Ali Özyurt, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yeni Doğan Ünitesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yıldız Terk ve Kocaeli Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu'nda öğretim görevlisi Prof. Dr. Seçil Aksayan hazır bulundu. Dr. Güray Kılıç toplantıda yaptığı konuşmada, "Önce Haziran ayında Trakya Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, sonra Temmuz ayında Manisa Doğum Çocuk ve Bakımevi'nde, son olarak da Ağustos ayında Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesi'nde görülen ve hastane enfeksiyonları sonucu oluştuğu belirtilen bebek ölümleri, kamuoyunda ve sağlık çalışanları arsında derin üzüntü ve kaygıya yol açtı. Geleceğimiz olan bebeklerimizin ileriki aylarda benzer ölümcül olaylarla karşılaşmaması için Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası konuyu araştırmak için bilimsel bir komisyon kurmaya karar vermiştir" dedi.
Komisyonun konuyla ilgili ön değerlendirmesini ana başlıklar altında toplayan Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:
"Enfeksiyonlara bağlı ölümler, tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ön sırada yer almaktadır. Son 2 aydır meydana gelen ölümlerle ilgili bulgular, Edirne ve Kayseri'deki ölümlerin hastane enfeksiyonları, Manisa'daki 2 ölümün ise enfeksiyon dışı nedenlerle gerçekleştiği yönündedir. Meydana gelen üzücü ölümler, ülkemiz sağlık sisteminin mevcut durumu göz önüne alındığında ne yazık ki sürpriz değildir. Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ'ın 'Dünyanın her yerinde böyle şeyler oluyor' şeklindeki yaklaşımını benimsemek mümkün değildir. Bu trajik ve ciddi sorunun kaynakları araştırıldığında, öncelikle karşımıza sağlık personelinin seçimi, istihdamı ve eğitimi çıkmaktadır. Yoğun bakım ünitelerinde her bir yada 2 hasta için bir hemşire görevlendirilmektedir. Ülkemizde ise, bir hemşireye düşen hasta sayısı 4 ve 10'a hatta 20'ye çıkabilmektedir. Hastanelerdeki hemşire ihtiyacı bu kadar büyük olmasına rağmen işsiz hemşire sayısı 35 bindir. Yoğun bakım servisinde çalışan hemşireler, bir çok yoğun bakım cihazını tanımalı, asepsi antisepsi kurallarını bilmelidir. Yoğun bakım servislerinde temizlik çok önemsenmesi ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Diğer bir sorunda alt yapı eksiklikleridir. Yenidoğan enfeksiyonlarının önlenmesinde anne sütünün verilmesi çok önemlidir. Sorunların bir nedeni de hastane yönetimlerinin işleyiş bozukluğundan kaynaklanmaktadır. Türkiye'deki bebek ve çocuk ölüm oranları savaş ve işgal koşullarında yaşayan Irak dışındaki komşularımızdan fazladır. Yaşanan ulusal sağlık politikası sorunu olup, bütüncül ve kamucu bir yaklaşımla ele alınmamalıdır."
Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dr. Yıldız Terk, "Biz de hala bazı bebekler evde doğuyor. Erken doğum oranı çok yüksek, hatta bazı bebekler doğum ünitesinde kalmıyor. Yoğun bakım bebekleri, prematüre bebekler hasta olmaya, enfeksiyon kapmaya çok müsait. Evde doğan bebeklere bakmak çok zor. 112 ambulanslarında, yeni doğan kurslarında yetişen personel yok, bebeklere ilk yardım yapılamıyor. Sadece enfeksiyon ya da doktor ve hemşire ilgisizliği ve bilgisizliği ölümlerin tek sebebi değil" diye konuştu.
Kaynak: www.mynet.com