BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Bebekler karantina altında

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 4 bebeğin ölümüne ilişkin çalışmalar sürdürülüyor.

Abone ol

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 4 bebeğin ölümüne ilişkin İl Sağlık Müdürlüğü'nce görevlendirilen heyet üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, ''Gerekli tedavi ve koruma yöntemi, bir çeşit karantinaya alınmayla sağlanmıştır'' dedi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, hastanenin Yenidoğan Ünitesi'nin standardının çok iyi olduğunu söyledi. Öztür, ''İncelemelerimizde oldukça iyi imkanlara sahip bir mekan olduğunu gözledik. Bu tip salgınlarda alınacak önlemler neyse tarafımızdan alınmıştır'' dedi.

Öztürk, enfeksiyona neden olabilecek mikrobun üremesinin olup olmadığının belirlenmesinin birkaç gün zaman alabileceğini ifade ederek, hastanede bakımın yeterli olduğunu kanıtlayan bulgular bulunduğunu söyledi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Recep Öztürk, enfeksiyon
aldıkları ifade edilen bebeklerin özel bir odaya alındığını belirterek, şunları kaydetti:

''İzolasyon tabir edilen bu odaya karantina da denilebilir. Biz kontrollü olarak ilgili heyetle inceleme ve tetkiklerimizi devam ettiriyoruz. Ortak bir mikrop bulmaya çalışıyoruz. Eğer bu ortak mikrop bulunursa, bunun hastaneden çıktığı anlaşılacaktır. Gerekli tedavi ve koruma yöntemi bir çeşit karantinaya alınmayla sağlanmıştır ve yapılmaktadır.''

Öztürk, ''özel hastanelerden sevk edilen bebeklerin bu hastanelerden enfeksiyon kapmış olup olamayacaklarının'' sorulması üzerine de, ''Kanıtlanmış bir mikrop yoktur. Bunların enfeksiyon aldığını belirten, bu konuda riskli hastalar olduğunu kanıtlayan bir yazı yoktur'' dedi.
Dünyanın en ileri ülkelerinde dahi bu tip olayların meydana
geldiğini belirten Öztürk, erken teşhis ve mikrobun bir an önce
kaynağının bulunmasının önemli olduğuna işaret etti. Öztürk, tedavisi
süren bir bebekte ''pseudomanus'' olarak adlandırılan bakteri tespit
edildiğini de ifade ederek, ''Aynı bakteri diğerlerinde de varsa, bu,
bakterinin bu hastaneden kaynaklandığının işareti olur'' diye konuştu.
Prof. Dr. Recep Öztürk, konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı'nın
Hastane Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği çerçevesinde çalışma
yaptıklarını dile getirdi.