BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bebek sesiyle ilgili ilginç araştırma

Yaşıtlarının sesinin bebeklerin konuşmayı öğrenmesine daha fazla yardımcı olduğu belirlendi.

Abone ol
Kanadalı bilim adamlarının araştırmasına göre, yaşıtlarının sesine odaklanmak bebeklerin konuşma sürecinde önemli rol oynuyor

Kanada'daki McGill Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması, bebeklerin, yaşıtlarının seslerini yetişkinlerinkinden ortalama yüzde 40 daha uzun süre dinlediğini, bunun da konuşmayı öğrenme sürecinde son derece önemli rol oynadığını gösterdi. 

Bilim adamları, 6 aylık bebeklere, başka bebeklerin ve yetişkinlerin çıkardığı sesli harfleri tekrar tekrar dinletti ve dikkat süresini değerlendirdi.

Bebeklerin yaşıtlarının sesini duyduğunda güldüğü ve dudaklarını kıpırdattığı, bunları, kendilerinin de çıkarmayı denediği seslere benzettiği, yetişkinlerin sesine ise kayıtsız kaldığı belirtildi. 

Bilim adamlarından Linda Polka, bir bebekle konuşurken yetişkinlerin harfleri daha tiz ve vurgulu çıkardığını hatırlatarak aslında bu şekilde bebeklerin kendi sesini algılamaya hazırlandığını ifade etti. 

Polka, bebeklerin yalnızken genellikle bazı sesler çıkardığını ve dudaklarını çeşitli şekillerde hareket ettirerek kendi seslerini bulmaya çalıştıklarını açıkladı.

Sonuçları "Developmental Science" dergisinde yayımlanan araştırmanın, dilin gelişim sürecinin yanı sıra işitme ve konuşma bozukluğu bulunan çocuklara yönelik yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine de ışık tuttuğu bildirildi.