BIST 9.884
DOLAR 34,13
EURO 38,03
ALTIN 2.886,05
HABER /  DÜNYA

Bebek satan kadına idam

Çin'de bir kadın, 31 erkek bebek sattığı gerekçesiyle idam edildi. Kadın kurşuna dizilerek infaz edildi.

Abone ol

Yüksek Halk Mahkemesi'nin internet sayfasında yer alan açıklamada, Lin Yudi adlı 49 yaşındaki kadının ölüm cezasının, ülkenin güneydoğusundaki Fujian eyaletinde ensesine kurşun sıkılarak infaz edildiği belirtildi.

Sanığın ölüm cezasına yaptığı itirazın eyalet yüksek mahkemesi tarafından reddedildiği kaydedildi. Lin'in 31 erkek bebeğin kaçırılıp satılmasından sorumlu beş kişilik bir çetenin üyesi olduğu ve çete üyelerinden birinin gözaltında öldüğü bildirildi.

Söz konusu bebeklerin güneybatı sınırındaki Yunnan eyaletinde satın alındığı öğrenildi. Yüksek Halk Mahkemesi, hafta başında da erkek bebekleri kaçıran ve satan iki kişiyi ölüme mahkum etmişti.

Mahkeme, Pan Mingçüen ve Vu Daping adlı iki kişiye, 2004 ve 2005 yıllarında 2-3 yaşlarındaki 12 çocuğu kaçırarak satmalarından dolayı ölüm cezası vermişti.

Vu'nun ailesinden 6 kişi de çocukları Pan'dan alıp ülkenin kuzeyinde 4260 yuan (yaklaşık 700 YTL) karşılığında satmak suçundan 4 yıl ile ömür boyu arasında çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.

Çin yönetimi insan kaçakçılığını ağır cezalarla önlemeye çalışıyor. BM Çocuk Fonu'nun (UNICEF) iddiasına göre, 2003 yılında Çin'de 250 bin kadın ve çocuk, insan kaçakçılığının kurbanı oldu.

Çin'de nüfusun aşırı artmasını önlemek için ''tek çocuk'' politikası uygulanıyor. Bazı insanların geleneksel düşüncelerin etkisiyle erkek çocuk tercih etmeleri bebek ticaretinin nedenlerinin başında geliyor.