Bebek önderliğinde beslenme-Baby Led Weaning nedir?
Son yıllarda ek gıdaya geçişte popüler olan bir akım var: Baby Led Weaning! Türkçe'ye bebek önderliğinde beslenme olarak geçen bu uygulamanın detaylarını yazdık
Bebek beslenmesiyle ilgili pek çok farklı akım var. Yaygın olanı sadece anne sütüyle beslenmenin bittiği ek gıdaya geçişte püre ve muhallebi kıvamlı gıdalara öncelik verilen akım. Bir çoğunuz da bu yolla çocuklarımızı büyüttük. Ancak son yıllarda popülerliği hızla artan yeni bir akım var. Baby Led Weaning-BLW olarak anılan Türkçe'ye ise Bebek Önderliğinde Beslenme olarak geçen bu akımda püre ve muhallebi kıvamı yok. Akımın öncülerine göre bebekler zaten yutmayı biliyorlar onların öğrenmesi gereken çiğnemek. Dolayısıyla ek gıdaya geçişte yapılması gereken şey bebekler için yemesi uygun olan yiyeceklerin onlar için güvenli boyutlarda sunulması. Ezme, rendeleme yok!
Burada öncü olan da bebeğin kendisi olmalı. Yani besleme diye bir şey yok. Seçilen ve hazırlanan yiyecekler bebeklerin önüne konulmalı ve bebekler yemeye kendileri istek göstermeli. Eğer bebeğiniz yemeklere dokunmuyor ve onları ağzına götürmek istemiyorsa henüz ek gıdaya geçiş için hazır değil demek.
Yöntemin bebeklerin el becerisi artırması, erken oral ve motor beceri gemişimini desteklediği ve kendi kendine beslenme düzeni oluşturduğu düşünülüyor. BLW'nin tam çevirisi 'Sütten kesme' olarak görülse de bebeklerinizi tamamen anne sütünden kesmeniz gerekmiyor.
Ancak uyarmakta fayda var. Bu yöntem biraz korkutucu hatta sinir bozucu olabilir. Özellikle bebeklerin boğulma riski annelerin bu yönteme karşı biraz temkinli durmasına neden oluyor. Ancak yöntemin geliştiricileri ve uygulayanlar bu endişenin yersiz olduğu görüşünde.
Yine de bu yöntemi uygulamayı düşünüyorsanız bilmeniz gereken bir kaç nokta var:
- Bebekler ağızlarının arkasına doğru giden yiyecekleri boğulmaya karşı bir refleksle geri getirirler. Bu çoğunlukla bir öğürme şeklinde olur. Bu yöntemi uygulayan anneler bu öğürmeleri sık sık yaşayacaklarından şimdiden hazır olmalılar. Çoğunlukla doğal bir refleks olan bu öğürmelerle çocuğunuz kendi başına baş edebilecektir. Yine de bebeğinizi bu yöntemle ek gıdaya hazırlıyorsanız gözünüz üzerinde olsun.
- Bebeğinizin sizin yediğiniz her şeyi yemesini beklemeyin. Yöntem şahane olsa da bebeğinizin besin seçimi konusunda daha seçici olacağını kabul edin. Özellikle baharatlı, tuzlu yiyecekler bebekler için ideal değildir. Özellikle bebeklerin böbrekleri tuzla baş etmekte zorlanır ve bu hayati tehlikelere neden olabilir. Bunun yerine yemekleri meyvelerle lezzetlendirebilirsiniz. Aynı zamanda işlenmiş et ürünleri, soslar, kızartmalar ve büyük et parçaları da bebekler için ideal değildir.
- Farklı türde yemekler sunun. Ancak burada önceliğiniz demir ve protein bakımından zengin tercihler olmalı. Bununla birlikte buğulanmış sebzeler ile yumuşak meyveler, kepekli tahıllar ve süt ürünleri de iyi birer başlangıç olabilir. Ancak burada süt ürünlerinden kasıt peynir, yoğurt gibi ürünler olmalı. Sütün kendisi 12'nci aydan önce bebeklere verilmemeli.
- Alerji riskini sakın unutmayın. Bebeğinize sunduğunuz yiyeceklerin formları ne olursa olsun ek besine geçişte alerji riskini doğru analiz etmeniz şart. Bu nedenle bir besine başladığınızda yeni bir besine 3 gün denemeden geçmeyin. 3 gün içinde verilen yeni besinin alerjik olmadığından emin olmadan yeni ürünlere geçmeyin.
Sonuç bu yöntem belki de çocuğunuz için ideal belki değil. Önemli olan bebeklerin ek gıdaya geçişte hazırlayacak en ideal yöntemin anne ve bebeğin kendini iyi hissettiği yöntem olduğunu unutmayın. Kendi sesinizi dinleyin!
Deniz Temur'u sosyal medyadan takip etmek için
facebook.com/obenimannem
instagram.com/obenimannem
youtube.com/deniztemur