Doktora kız mı erkek mi istediğini söylüyorsun. Gerisini o hallediyor. Bakın nasıl?
Abone olMutlaka kız ya da erkek bebek sahibi olmak için deliren aileler var. Tıp artık, onların bu dileklerini yerine getirecek imkana sahip. Tüp bebek işlemi sırasında kolayca cinsiyet seçilebiliyor.
Kıbrıs Ortadoğu ve Balkanlar Tüp Bebek Merkezi Direktörü Dr. Halil İbrahim Tekin, Kıbrıs'ta yapılabilen cinsiyet seçimi ile ilgili bilgiler verdi:
NASIL YAPILIYOR? |
1- Hasta ve doktor PGT'nin gerekli olup olmadığına karar verir. Bunun tıbbi şartları var. Hiç çocuğu olmayanlara yapılmıyor. Cinsiyet tayini yaptıracak çiftlerin, daha önce aynı cinsten en az iki çocuğunun olması gerekiyor. 2- Çift tüp bebek işlemine hazırlanıyor. Çünkü bu işlem aslında tüp bebeğin bir parçası. 3- Anneden alınan yumurta ile babadan alınan sperm laboratuvar ortamında dölleniyor. 4- Elde edilen embriyolar, biyopsi yapılarak XX kız ya da XY erkek hücresi olarak ayıklanıyor. Biyopsi ile elde edilen hücreler, fiksasyon işlemi uygulandıktan sonra kromozomların mikroskop altında incelenmesine olanak sağlayan özel bir boyama tekniğine tabii tutuluyor. 6- Cinsiyeti seçilen embriyolar anne karnına yerleştiriliyor. Mikroenjeksiyonla yerleşen embriyoların burada tutunmaları bekleniyor. 7- 13 gün sonra yapılan gebelik testi pozitif sonuç verirse, anne hamile demektir. |
Embriyo aşamasında, bebek anne karnına girmeden, cinsiyetini belirlemek mümkün. PGT (Preimplantasyon Genetik Tanı) için tüp bebek uygulamasına ve embriyo oluşturulmasına gerek var. Tüp bebek uygulamalarında cinsiyet seçimi rahatlıkla yapılabiliyor.
YÜZDE 99 BAŞARILI
PGT yöntemleri arasında cinsiyet belirleme; yapılan en belirgin seçimlerdendir. Yüzde 99.9 oranında cinsiyeti belirlemede başarı sağlanabiliyor. XX kromozom kız, XY kromozom erkektir. Anne rahmine XX kromozom yerleştirildiğinde; kadın hamile kalırsa kesin kız çocuğu olur. XY yerleştirildiğinde de erkek çocuk dünyaya getirir. Ancak hastanın gebelik şansı tüp bebek uygulamalarındaki gebelik şansı kadardır. Kadının yaşı ve yumurta rezerviyle bağlantılı olarak değişebilir. Rahime yerleştirilen embriyo tutmayabilir. Ama tutarsa bebeğin cinsiyeti mutlaka seçildiği gibi; kız ya da erkek olur.
İSTEYEN HERKES ÇOCUĞUNUN CİNSİYETİNİ SEÇEBİLİR Mİ?
İlk bebek için cinsiyet seçimi, tüm dünyada genel olarak kabul görmüyor. Daha önce tüp bebek ile gebe kalmış veya normal yoldan gebe kalmış, ancak ikinci bebek için tüp bebek gerektiren çiftlerde ise; karşı cinsin seçilmesi etik açıdan kabul edilebiliyor. Bu durumda genelde kız çocuğu olanların erkek, erkek çocuğu olanların ise kız seçecekleri düşünülürse; dengesiz bir dağılım olmayacaktır. Dünyadaki genel uygulamaya göre; cinsiyet seçimi yaptıracak ailelerin daha önce en az 2 çocuğu olması şartı aranıyor. 2 çocuğu da aynı cinsiyetteyse, 3. çocuğun farklı cinsten seçimi yapılabiliyor.
HİNDİSTAN'DA VE KIBRIS’TA SERBEST
Bazı genetik hastalıklar yalnızca kız ya da erkek çocuklarda ortaya çıkabiliyor. Bu durumda doktor raporu ile gerekli olduğu kanıtlanırsa, Türkiye'de de laboratuvarlarda rahatlıkla cinsiyet seçimi yapılabiliyor. Kıbrıs'ta ise; bu konudaki yasaklar daha az sınır getiriyor. Bu yüzden uygulama daha rahat şekilde gerçekleştirilebiliyor. Dünyanın bazı ülkelerinde bu teknik zaten bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılıyor. Mesela Hindistan'da... İsrail'de de bu yöntem serbest. Devlet denetimindeki merkezlerde bir çocuğu olan aileler, karşı cinsten çocuk isterlerse bunu PGT ile seçtirebiliyorlar.
Kaynak: Esra Tüzün / Sabah