Bir haftalık bebek Şeyda, milyonda bir görülen bir olayla karşı karşıya kaldı. Sağ gözünün üzerinde göz kapağı yoktu... Ameliyatla göz kapağı yapıldı.
Abone olZonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde, 28 yaşındaki Şenay Topal'ın geçen hafta dünyaya getirdiği sağ göz kapağı olmayan bebeği Şeyda'ya, göz çevresindeki dokulardan kaydırma yöntemiyle göz kapağı yapıldı.
Çaycuma İlçesi'ne bağlı Filyos Beldesi'nde yaşayan Şenay Topal, 2 Mart'ta, Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde bir kız bebek dünyaya getirdi.
Yapılan kontrolde, Şeyda adı verilen bebeğin sağ göz kapağının olmadığı belirlendi. Doktorları şaşkına çeviren bu durum üzerine bebek, ZKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Burada yapılan tetkiklerin ardından ameliyata karar verildi. Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Suat Hayri Uğurbaş'ın gerçekleştirdiği operasyonla, Şeyda'nın gözüne, göz çevresindeki dokularından yapılan kaydırma yöntemiyle (oküloplastik) kapak yapıldı.
Tıp dilinde `colobom' adı verilen bu vakanın milyonda bir görüldüğünü belirten Prof.Dr. Uğurbaş, bu tür durumlarda erken müdahalenin önemine dikkat çekerek, şöyle dedi:
"Bu tür vakalarda tedavi yapılmaz ise, göz kapağının koruduğu, gözün saydam tabakasında, kornea tabakasında kısa sürede etkilenmeler başlar. Bu etkilenmelerle saat camı gibi saydam olan tabaka, bir süre sonra bulanık, buzlu cam görüntüsüne dönüşür. Bu, hastanın görmesini bozan bir durum ortaya çıkarır. Ayrıca yeni doğan bir bebekte böyle bir durumun ortaya çıkması çok daha vahimdir. Eğer herhangi bir nedenle yeni doğan çağındaki bebeklerde görme bozukluğu ortaya çıkarsa, görme bozukluğunun olduğu göz tarafı beyne zayıf sinyal gönderecek ve algılanma yerine gelmeyeceği için yetişme çağında bu gözde tembellik meydana gelir. Yani siz daha sonra gözdeki rahatsızlığı tedavi eder, buzlu camı değiştirir saydam bir cam haline getirir, ya da bir katarağı var, onu alır düzeltirseniz bile bu etkileşim nedeniyle gözde tembellik geliştikten sonra görmek yine istenen düzeye maalesef çıkarılamaz. Onun için bu olgularda erken müdahale etmenin büyük faydası vardır."
Kapak yokluğunu gördükten hemen sonra ameliyata karar verdiklerini belirten Prof.Dr. Uğurbaş, şöyle devam etti:
"Burada oküloplastik cerrahi, göz çenesindeki kapak dokularında yapılan hem fonksiyonel, hem estetik yönden özellik taşıyan bir cerrahidir. Burada kapak yokluğunu çevre dokulardan yaptığımız kaydırma yöntemlerle tedavi etme yoluna gittik. Olgumuz ameliyat döneminde iyi bir iyileşme dönemi geçiriyor. Biz kapağı tam olarak birleştirdik. Bundan sonra pansumanı yapılacak. Özellikle, bebeğin elini gözüne götürmemesine dikkat edilecek."
Prof.Dr. Uğurbaş, hastayı bir kaç gün kontrol altında tuttuktan sonra taburcu edeceklerini söyledi.
İlk bebeğinin 5 aylıkken düşük olarak dünyaya geldiğini, Şeyda'nın ilk çocuğu olduğunu vurgulayan Şeyda Topal ise, doktorların kızının gözünde kapak olmadığını fark ettiğinde büyük şaşkınlık yaşadığını, ancak şimdi sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu söyledi.