BDP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na ilginç önerilerle gidecek.
Abone olAnayasa Uzlaşma Komisyonu'na 3 üye veren BDP, komisyona Güney Afrika modeli ile gitmeyi planlıyor.
BDP'nin Uzlaşma Komisyonu üyesi Altan Tan, yeni anayasanın Kürt sorununun çözümü için bir adım olabileceğini belirterek, Ak Parti'ye "anlaşalım" mesajı gönderdi. Tan, "CHP ve MHP'nin sınırları var. Ak Parti, evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde bir değişiklik yapmak istiyorsa bunu iki parti olarak Meclis'ten geçiririz" dedi.
BDP, 'TÜRK' İFADESİNİ İSTEMİYOR!
BDP Anayasa taslağında 1921 Anayasası'nda yer alan yerel yönetimlere vurgu yapılacak. BDP'nin taslağında "Türk" ifadesine yer verilmezken, "Herkes ana dilde eğitim ve öğrenim hakkına sahiptir" maddesi dikkati çekiyor. Milliyet'in haberine göre, BDP, mevcut anayasadaki "Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür" ifadesinin, "Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes din, mezhep, ırk, etnik köken, cinsiyet, kültür ve benzeri hiçbir fark gözetilmeksizin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır" diye değiştirilmesi görüşünü taşıyor. Öneriler arasında devletin özerk yönetim bölgellere bölünmesi de var...
BDP'DEN GÜNEY AFRİKA ÖNERİSİ
Güney Afrika'da 1997'de geniş katılım bir anayasa yapıldı ve anayasa için bir "Kurucu Meclis" oluşturuldu. Kurucu Meclis üyeleri toplumun birçok kesimi ile bir araya gelerek anayasa süreci ile ilgili bilgiler verdi ve bu kapsamda resmi bülten çıkarıldı. Bir anayasa telefon hattı ve web sitesi kuruldu. Böylece sürecin tüm aşamalarına vatandaşlar dahil edildi. İşte BDP de anayasa yapım sürecinde Güney Afrika, İrlanda ve etnik sorunların çözüme bağlandığı bu tür modelleri esas alacak. BDP aynı zamanda 'Yol temizliği' olarak adlandırılan yasal değişikliklerin de değiştirilmesini istiyor.