BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Diyarbakır'da insan kemiklerinin ortaya çıktığı kazılarla ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi.
Abone olBDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan Diyarbakır İçkale kazılarında ortaya çıkan insan kemikleriyle ilgili Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Kültür Bakanlığı'nca restorasyon yapılan bölgede Diyarbakır eski Cezaevi'nin bulunduğunu belirten, burasının halk arasında "JİTEM merkezi" olarak tanımlandığını iddia eden Tan, ortaya çıkartılan cesetlerin Hıristiyan, Müslüman veya Yezidi inancı gibi herhangi bir inanca göre değil, sınırlı bir alanda yüzeye yakın ve üst üste gömüldüğünü anlattı.
Cesetlerin ilk çıktığı günden bu yana 15 gün geçmesine karşın kamuoyuna tatminkar bir açıklama yapılmadığını anlatan Tan, tam tarihi verilemese de cenazelerin hangi döneme ait olduğuyla ilgili bir açıklama yapılabileceğini söyledi. Meclis'in bu işe acilen el atması gerektiğini belirten Tan şunları şöyle devam etti::
"Bölgede çok sayıda ceset olduğuyla ilgili iddia var. Çünkü çok fazla faili meçhul, çok sayıda kayıp insan var. Aynı şekilde Şırnak Güçlükonak'ta da benzer cesetler çıktı. Meclis mutlaka bu işe el atmalı. Bir savcı-emniyet görevlisi keyfine, kendi uygulamalarına bırakılacak bir mesele değil. Bölgedeki bütün iddialar Meclis tarafından soruşturulmalı. Bir heyet kurulmalı. Bu heyetin elde ettiği bilgiler doğrultusunda ciddi kazılar yapılmalı. Bu kazılarda adaletinden şüphe edilmeyen bilirkişiler olmalı. Siyasi parti temsilcileri olmalı. Öldürülen bu insanların hak ve hukukları tespit edilmeli. Ailelerin yüreklerine su serpmek gerek. Türkiye'nin karanlık tarihi ile yüzleşip bundan sonrası için de demokratik bir Cumhuriyete gidebilmenin önü açılmalı."
DÖNEMİN GÜVENLİK GÜÇLERİ SORGULANMALI
Konuyla ilgili Meclis araştırması açılması için önerge verdiğini söyleyen Tan, "Cesetlerin hangi döneme ait olduğuyla ilgili bir tespitlerinin olup olmadığı" sorusuna uzman olmadığı için yanıt veremeyeceğini ancak duyumlara göre olayın çok vahim ve ciddi olduğunu söyledi. Tan, "Devlette de bunların bilgisi olduğuna inanıyoruz. Dönemin Diyarbakır MİT Bölge istihbarat yetkilileri, askeri yetkililer, Kolordu komutanları, cezaevi müdürleri, o dönemdeki siyasiler, bürokratlar gibi olaylarda bilgisi, ilgisi olabilecek kişilerin tamamının acilen bilgisine başvurulmalı" dedi.
Kayıplar, faili meçhul olaylarla ilgili halk arasında "JİTEM, kontrgerilla, derin devlet"le ilişkilendirme noktasında bir genel kanaat olduğunu anlatan Tan, "O dönemde birçok insanı aldılar, bu insanlar bir daha gelmedi. Halkın kanaati bunların öldürülüp bir yerlere gömüldüğü noktasında. Olay mahalli bu operasyonların yapıldığı merkez olarak biliniyor" dedi.