Diyarbakır Sur eski Belediye Başkanı Cemal Toptancı, BDP'li milletvekillerin dokunulmazlık zırhına bürünerek yaptıkları eylemleri eleştirdi.
Abone olDünyada demokratik anlamda dokunulmazlıkların geçmişinin neredeyse 300 yılı bulduğuna dikkat çeken Cemal Toptancı, "Türkiye'de ise milletvekili dokunulmazlığı ilk anayasamız kadar eski. Yani bunun miladı 1876 yılında padişah II. Abdulhamit dönemine kadar uzanıyor. Kısa bir süre sonra kaldırılan Kanuni Esasi'de, halk tarafından seçilen kişilerin yargılanamayacağı maddesi bulunuyordu." dedi.
TÜRKİYE'DE İLK KEZ 1928'DE DOKUNULMAZLIK KALDIRILDI
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde dokunulmazlığı ilk kaldırılan kişinin (14 Nisan 1928) Ali Cenani Bey olduğunu belirten Sur eski Belediye Başkanı Toptancı, "Sorumluluğunu taşıdığı makamın usulsüz bir harcama yapması nedeniyle hapis ve tazminat cezası almıştır." diye konuştu.
Toptancı, şimdiye kadar kırk milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırıldığını, bunların içinde en çok tartışılanın ise 1994'te DEP'li on milletvekilinin dokunulmazlığının DGM tarafından vatan hainliği suçlamasıyla kaldırılması olduğunu söyledi. Cemal Toptancı, "Şu an gündemde tartışılan dokunulmazlıkların tartışılması da ne yazık ki, aynı kulvarda siyaset yapan günümüz, BDP'sine aittir. Devletle savaş halini sürdüren bir terör örgütünün militanlarıyla buluşan seçilmiş kişilerin, adeta onlara meşruiyet takınma tavrı içinde kucaklaşıp öpüşmeleri aklıselim bütün vatandaşlarımızı vicdanen rahatsız etmiştir." ifadelerini kullandı.
KÜRT HALKI BARIŞ İSTİYOR
Dokunulmazlıklar konusunda Cihan Haber Ajansı'na konuşan Toptancı, şöyle devam etti: "Buluşup öpüşecek kadar birbirlerine yakın duranların bir tarafındakilerin, millettin iradesinin temsil edildiği bir makamda olmaları, arzu edilen barışın tesisine adeta bir darbe olmuştur. Teröre prim veren eylemlerin bir parçası olarak kendilerini dayatanların, Kürt halkı içinde de itibar görmedikleri muhakkaktır. Sadece devlet değil, yıllardır terörden zarar gören Kürt halkının da temel arzusu barış içinde yaşamaktır. Eylemleriyle bu barışı sabote edenlerin dokunulmazlık zırhına güvenerek bunu yapmaları demokrasinin de aslında bizatihi zarar görmesine vesile olmuştur."
EN BÜYÜK ZARARI DEMOKRASİMİZ GÖRECEK
Toptancı, dokunulmazlıkların kaldırılmasının, AK Parti'nin bölgede oy kaybına neden olacağı yorumları hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: "Sayın Başbakan'ın son on yıldır siyasi hanemize kazandırdıkları ve gönülden dillendirdikleri söylem, 'ülkenin zarar görmesindense, lideri olduğu siyasi partinin zarar görmesi evladır' mealindeki sözleri, Güneydoğu'dan gelecek oyların hesaplarının çok çok ötesindedir. Bu nedenle gündem oluşturdukları milletvekili dokunulmazlıklarının, 1994'teki DEPli milletvekillerine yapılan uygulamaların tasvip görmediği ve zamanın devlet anlayışındaki günümüz demokratikleşme sürecinde çok daha farklı bir zeminde sonuçlanacağı muhakkaktır. Ancak bu konu ihmal edildiği taktirde en büyük zararı ikamesine çalışılan demokrasimiz görecektir." şeklinde konuştu.
Dokunulmazlıklarının kaldırılması tartışmalarının, genel anlamıyla BDP'li milletvekillerine endekslenmiş durumda olduğunu kaydeden Toptancı, "Ne yazık ki, bu tartışma milliyetçi reflekslere zemin hazırlıyor ve ülkeyi gerginleştirmeye yönelik malzeme oluyor." dedi.