BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,46
ALTIN 3.040,05
HABER /  POLİTİKA

BDP'den yargı reformuna şartlı destek

BDP Eşbaşkanı Kışanak, "Yargı daha önce bağımsız mıydı" diye sorarken yapılacak bir reform için de şartlarını açıkladı.

Abone ol

Yargı krizi tartışmalarına BDP de katıldı. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak grupta yaptığı konuşmada, bugün yaşanan yargı krizinin odağında mevcut darbe anayasasının bulunduğunu belirterek, "Yargı bağımsızdı ve tarafsızdı da, Erzincan Başsavcısı tutuklandığında mı bağımsızlığını yitirdi? Ya da HSYK, Erzurum Savcısının yetkilerini elinden aldığı için mi yargı bağımsızlığını kaybetti?" diye sordu. Kışanak yargı reformuna şartlı destek vereceklerini açıkladı.

BDP’nin gündeminde gözaltına alınan komutanlar ve Anayasa değişikliği de vardı. Kışanak’ın bu konulardaki değerlendirmeleri de şöyle oldu:

YARGI YENİ Mİ SİYASALLAŞTI?
Bugün "yargı siyasallaşıyor' diye kıyamet koparan CHP, yıllarca yargının bu hukuksuz, ideolojik, taraflı icraatlarını alkışladı. Yine yargının siyasallaşmasından yakınan AKP de, bu yargı sistemi, toplumsal muhalefetin ensesinde boza pişirirken gıkını çıkarmadı. Aydınları, yazarları düşüncelerinden dolayı 301'den yargılayan, hatta bu nedenle Hrant Dink'in katledilmesine yol açan yargıya kimse bir şey demedi. "Bölge hassasiyeti" diyerek, bölgesel kritere göre polise "adam öldürme' izni veren, yüksek yargı kararı karşısında kimse isyan etmedi. Bütün bunları yapan yargı bağımsızdı ve tarafsızdı da, Erzincan Başsavcısı tutuklandığında mı yargı bağımsızlığını yitirdi? Ya da HSYK, Erzurum Savcısının yetkilerini elinden aldığı için mi yargı bağımsızlığını kaybetti?

YARGI REFORMUNA ŞARTLI DESTEK
Eğer şimdi samimi olarak yargının siyasallaşmasından şikâyet eden varsa; bunu değiştirmek isteyen varsa biz her zaman destek vermeye hazırız. Ancak bu darbe anayasasını tamamen değiştirmeyi, sivil, demokratik, özgürlükçü ve çoğulcu bir anayasa yapmayı hedeflemeyen bir yargı reformu olmaz.

ERGENEKON SORUŞTURMASI YETERSİZ
Dünkü kuvvet komutanlarına dönük operasyonla yeni bir boyut kazanan soruşturma elbette önemlidir. Ancak nereye varacağı konusunda demokratik kamuoyunun kaygıları var. 12 Eylül darbecilerine dokunmayan, halka karşı işlenen suçları gündemine almayan bir soruşturma Türkiye'yi derin devlet geleneğinden kurtaramaz. Eğer Türkiye demokratikleşecekse JİTEM'in, faili meçhul cinayetlerin, karanlık olayların bütün boyutlarıyla ele alınması ve yargılama sürecine dahil edilmesi gerekir. Bu davanın meşruiyeti ancak böyle sağlanabilir.

AK PARTİ'Lİ İHSAN ARSLAN’A TEPKİ
Halen sürmekte olan bu KCK operasyonu ve davası siyasidir. Sayın İhsan Aslan, bu utanç tablosu sizin, yani AKP hükümetinin eseridir. Bu siyasi darbe Türkiye siyaset tarihinde kara bir leke olarak yerini alacak ve bu tablonun sorumlusu olarak AKP hükümeti, hem seçim sandığında, hem de tarih önünde mahkûm olacaktır. Zalimlerin zulmune şükredilmez, zalimlerle mücadele etmek kutsal bir görevdir, bilmiyorsan öğren Sayın Arslan. Size naçizane bir önerimizdir; bir daha bu halktan, ölümü göstererek, tutuklanmaya, kelepçeye razı olmalarını isteme densizliğine düşmeyin. Zalimlerin zulmüne şükredilmez.