BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA

BDP'den MHP'ye ağır eleştiri

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- BDP Eşbaşkanı grubun toplantısına bugün hayal kırıklığı ile başladı. Kürsüye çıktığı anda salondaki misafirlerin çoğunluğunun erkek olduğunu gören Kışanak, ''Bugün her zaman yaptığımız toplantımız kadın konuklarının eksikliği ile başlıyor.'' dedi. 

Grubunun toplantısında 'Akil İnsanlar' önerilerini sıralayan Kışanak Bahçeli'nin Bursa mitinginde söylediği 'Onun zamanı gelecek' sözlerini de hatırlattı ve Bahçeli'yi topa tuttu.

Kışanak, 'MHP Genel Başkanı'nın 'Onun zamanı gelecek' söylemini unutmuyoruz. Bu kışkırtıcıdır. Bu beyanın düzeltilmesi gerekiyor. Böyle ırkçı ayrımcı bir yaklaşım olamaz. Bu kişi sözünü lafını bilsin. Bir sözdür söyledim geçti diyemezsiniz. Bu sözü söyleyenlerin içi rahat mı? Böyle ayrımcı dil kullananların içi rahat mı?' dedi.

ekran-resmi-2013-04-02,-12.49.23.png

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak BDP grup toplantısında konuştu. İşte Kışanak'ın konuşmasından satır başları;

Herkesin aklı fikri bu süreçte. Şundan emin olun ki biz hangi bilgilere sahipsek sizlerde aynı bilgilere sahipsizniz. Biz bu sürecin şeffaf yürütülmesinin önemli olduğuna inanıyoruz. 

AKİL İNSANLAR ÖNERİSİ

Biz iktidarın Sayın Başbakan'ın biraz süreci tek başına yönetiyormuş havasındaki konuşmalarını kamuoyunda yarattığı kaygıları anlamaya çalışıyoruz. Bu süreç çok aktörlü çok taraflı süreç.

*Akil insanlar heyetinin öcelikli olarak kapsayıcı olması gerekiyor. Çünkü murad ettiğimiz şey toplumun tamamına hitap eden sürece katabilen bir yaklaşımla ele alınması gerekiyor.

*Bu heyette adalet ve duyguyu toplumsal vicdanı temsil yeteğini aramak gerekiyor.

*Heyetin bu çatışmanın taraflarına eşit mesafede durabilen taraf olacaksa barışın özgürlükten yana taraf olanlardan oluşması gerekiyor.

*Bu heyetin çatışmaları çözebilmek için birikime sahip olması gerekiyor.

*Bu komisyonda hukukçu ve akademisyenlerin olması gerekiyor.

*Kadın temsiliyeti böylesi heyet açısından önemlidir. Kadınların barış süreçlerine katılması gelecekte kurmak istediğimiz yaşam için vazgeçilmezdir. Kadınlar kendi çözüm önerileri ile mutlaka bu heyette ağırlığı oluşturacak yaklaşımla katılmalıdırlar.

*Bu heyetin bağımsız kamu kurumuna bağımlı olmadan çalışmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Böyle çalışmanın yasal dayanağını da oluşturmak gerekiyor.

BU KEZ ÖLDÜRMEK İÇİN DEĞİL BARIŞ İÇİN EL KALDIRIN

Hepimiz tarihsel sorumlulukla karşı karşıyayız. Hepimiz çaba sarfetmeliyiz. Ama parlementoya gelince parlemento böyle bir şey yapamaz diye bir şey ortaya atılıyor. Parlemento kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Bu parlemento ölmek ve öldürmek için el kaldırdı birkez de ellerini vicdanlarına koysunlar ve barış için çözüm için el kaldırsınlar. Tüm partilerin de bu konu üzerinde pozitif politika izlemelidir. Bu parlemento barış kararı almalıdır. Bu konuda deniliyor ki teknik zorluklar var yapılamaz. Çok açık dünya örnekleri var. Diyalog müzakere süreçleride parlementolar yasa çıkarmış üzerine düşeni yapmışlardır. Güney Afrika, Guatemela, Fas bu ülkelerde parlemento karar almıştır. Barış için yasa çıkartılmıştır. Ve parlemento sürecin içinde aktif rol oynamıştır.

TÜM PARTİLER ÖN AÇICI OLMALIDIR

Biz parlementoda toplumsal uzlaşı ve geleceğimizi yaratma konusunda ismi önemli değil yasayla komisyon kurulmasını istiyoruz. Herkesin makul bulabileceği bir isimle sorunlar çıktığınla ön açılılık olan bir yasayla komisyon kurabiliriz. İstersek parlementerlerden oluşan yasa kurabiliriz. Meclis dışında özerk bağımsız komisyon  yine yasayla kurulabilir. İstersek özerk kurula parlementodaki siyasi partiler üye verirler. Bunun yasal dayanakları vardır. Tüm partilerin ön açıcı bir yaklaşımla bu konuyu değerlendirmelerini ve parlementonunda bu süreçte rolünü oynayacağı süreç oluşması yönünde çağrı yapıyorum. Bu süreci yasal dayanak ve parlementonun desteği ile bu süreci yürümek istiyoruz.

BAŞKALARININ B, C, D PLANI OLABİLİR AMA...

Kürt halkı da onurlu barışı, özgür yaşamı hak ediyor. Bunu yaşama geçirebilecek geçmişe sahiptir. Başkalarının b, c, d planları olabilir. Bizim tek planımız vardır. Örgütlenmek. Biz barış, çözüm, haklarımızı istiyoruz, diğer halklarla eşitlik içinde yaşayabiliriz diyoruz. Biz kendimize, direnişimize güveniyoruz. 

MHP GENEL BAŞKANI IRKÇI SÖZLER SÖYLEMİŞTİR

MHP Genel Başkanı'nın 'Onun zamanı gelecek' söylemini unutmuyoruz. Bu kışkırtıcıdır. Bu beyanın düzeltilmesi gerekiyor. Bizim yaş kuşağımızda olanlar 80 öncesi çatışma ortamını hatırlar.Bu süreçlerden herkesin ders çıkartılması gerekir. Böyle ırkçı ayrımcı bir yaklaşım olamaz. Ben  defalarca sokakta markette kendisini milliyetçi olarak tanıtıp gelen bu sorunu çözün diyen insanla konuştum. Kimse milliyetçiliği ırkçılık ve kışkırtıcılık olarak algılamasın.

Bu kişi sözünü lafını bilsin. Bir sözdür söyledim geçti diyemezsiniz. Bu sözü söyleyenlerin içi rahat mı? Böyle ayrımcı dil kullananların içi rahat mı? Biz MHP Genel Başkanını sorumluluğa davet ediyoruz. Herkes yaptıkları ve söyledikleri ile tarih karşısında sorumlu olacaktır.