Tutuklu milletvekilleri nedeniyle boykot kararı veren BDP Meclis yolunda...
Abone ol'Yeni Anayasa çalışmalarında aktif rol almak istiyoruz' diyerek Meclis'e gelme sinyali veren BDP kararını verdi. BDP Eş Başkanı Hamit Geylani, TBMM'ye gitmek için 1 Ekimi doğru bir zaman olarak düşündüklerini söyledi.
BDP Eş Genel Başkanları Filiz Koçali ve Hamit Geylani ortak basın toplantısı düzenledi. Geylani, ''1 Ekimde TBMM'ye gidecek misiniz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''Meclis'e gitmenin 2 önemli faktörü var. Doğru zaman ve doğru zemin. Doğru zamanın 1 Ekim olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu halkın özgür iradesinin Meclis'e yansıması, onun meşru siyasetini yapmasını gerektiren bir seçim yapıldı. Onun için 1 Ekimi doğru bir zaman olarak düşünüyoruz. Ama yetmiyor, o doğru zamanın doğru zemini de olmalıdır. Meclis'e ne zaman, nasıl gideceğimizi yetkili kurullarımız, halkımızla danışarak tespit edecektir ve gideceğiz de...''
KARAR DEĞİŞEBİLİR Mİ?
BDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali de, BDP'nin Meclis'e gitme konusunda kararını değiştirecek bir gelişmenin olmadığını öne sürerek, şu görüşleri savundu:
''Bizim 'parlamenter sistemi boykot ediyoruz' diye bir yaklaşımımız yok. Öyle olsa bütün zorluklara rağmen seçime girmezdik. Zor bir seçim süreci geçirdiğimizi herkes biliyor. Bağımsız adaylarla girdik, her türlü zorluğu göze aldık. Çünkü biz bu parlamentoyu önemsiyorduk. Yeni bir anayasa yapacak Meclis'te en güçlü bir katılımla olmak istiyorduk. Biz bu parlamentoyu boykot etmiyoruz, parlamento, içinde yer almak istediğimiz bir kurumdur. Olası gelişmelere göre yeniden kararımızı gözden geçirebiliriz.''
Meclis'e gidip gitmeme iradesinin kendi ellerinde olduğunu ifade eden Koçali, ''Başlangıçta biz boykot ettiğimizde bunu bir müzakere olarak görüyorduk, ama bu müzakerelerimiz sonuçsuz kaldı. Bundan sonra kararı kendimiz vereceğiz. Ama şu anda kararımızı değiştirecek bir durum ortada yok'' diye konuştu.
BDP GM'DEN DÜZELTME
Bu açıklamanın üzerinden yaklaşık bir saat geçmeden BDP Genel Merkezi'nden bir düzeltme geçildi. Haberlerde Geylani'nin ifadelerinin çarpıtıldığı iddia edilerek şöyle denildi:
"Eşbaşkanımız, uygun bir zemin oluşturulur ise 1 Ekim tarihinin Meclis'e gitmek için en uygun tarih olduğunu ifade etmiştir. Ve uygun bir zemin oluşur ise Meclis'e gitmeyi değerlendireceğimizi belirtmiştir"
İLK ADIM ARAÇ KARTI
YSK kararı ile milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle ve tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmaması nedeniyle boykot kararı veren BDP ilk olarak Meclis'e giriş için araç kartı başvurusu yapmıştı. Sırrı Süreyya Önder ve Selahattin Demirtaş'ın yaptığı bu başvurular
'BDP'li vekiller 1 Ekim'de Meclis'e gelecek' yorumlarına neden olmuştu.
MAAŞLAR EMANETTE BEKLİYOR
Meclis'e kayıt yaptırmayan BDP'li ve bağımsızların üç aylık maaşları TBMM emanetinde muhafaza ediliyor. BDP'lilerin kayıt yaptırması durumunda bu maaş ödemeleri de hemen yapılacak.