BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  POLİTİKA

BDP ittifak iddialarına noktayı koydu

Demirtaş, solda ittifak iddialarına noktayı koyarak, "Mevcut durum itibariyle CHP-BDP ittifakı mümkün değildir" dedi.

Abone ol

Selahattin Demirtaş, kendisi tarafından bir hafta önce gündeme getirilen solda blok ve CHP-BDP ittifakı ile ilgili değerlendirmelere açıklık getirdi.

BDP lideri Demirtaş, şu andaki CHP ile BDP'nin ittifak yapmasının mümkün olmadığını da belirterek, "BDP'nin temel sorun olarak gördüğü Kürt sorunu konsunda CHP'nin netleşmesi gerekiyor. Geçmişi ile yüzleşmesi gerekir. CHP'nin Kürtlere özür borcu var. İnançlı kesimlere, Alevilere ve çalışanlara, hakkını veremediği emekçilere karşı özür borcu var. Solu temsil ediyorum adı altında Türkiye'de solu tüketen anlayış CHP anlayışıdır. İnsanlar solcuyum demeye utanıyorsa Türkiye'de en büyük vebal CHP'nindir" dedi.

"CHP ciddi bir açılım yapamayacaksa, seviyesiz cevap verme yarışı içerisine girecekse buradan güçlü bir demokaratik birlik ve blok çıkmaz" diyen Demirtaş, "CHP olsun olmasın biz böyle bir bloğun Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu düşünüyorz. CHP süreci doğru değerlendirmezse blokta yer almazsa kaybeden CHP olur ve süreç içerisinde eriyen CHP olur. Bizim derdimiz CHP'ye ve başka partiyi kurtarmak değildir, derdimiz Türkiye'nin geleceğini kurtarmaktır. Bu konuda parti olarak kendimizi sorumlu hissediyoruz" dedi.

"Türkiye'nin güçlü bir demokratik mulahefet bloğuna ihtiyacı vardır" diyen Demirtaş, "Bu sadece CHP-BDP ittifakı değildir. Kimse Kürtlerin Kemalizm ile ittifak arayışı içerisinde olduğunu sanmasın. Böyle bir çağrı değil bizimkisi. Kemalizmin kendini güncellememesi halinde Türkiye'de yarardan çok zarar getirdiğinin görülmesini istiyoruz. Kürtlerin inkarı, asimilasyonu hep o dönem politikalarından işleyip gelen bir durumdur. CHP-BDP itifakından çok derinlikli olarak Türkiye şu anki gidişatı ile iyi bir noktada değil. İyi bir noktada gitme ihtimali güçlü görünmüyor. Bu nedenle özellikle yeni demokratik bir anayasa çerçevesinde bunu merkeze oturtan bir bloğa ihtiyaç vardır. Yeni sivil özgürlükçü bir anayasayı kucaklayabilecek bütün siyasal güçlerin bir araya gelmesinde fayda var. Bu çıkarcı bir seçim ittifakı arayışı değildir" dedi.

Demirtaş, "BDP'nin kendini başka bir parti üzerinden meclisi taşıma ihtiyacı yok. Koltuk sevdalısı ve milletvekili sayımızı artırma sevdalısı değiliz. Türkiye'nin demokratik geleceğine yararı olacak bir düşünceyi ifade etktik. Bu şekilde anlaşılması dahi doğru olur. Bu seçimde değil, bir sonraki seçimde iktidar alternatifiyiz. Bunun görülmesi lazım. Hızla büyüyoruz. 2011 seçimlerinde Türkiye'nin en güçlü muhalefeti olmayı hedefliyoruz"
diye konuştu.

"CHP'nin tarihi sorumluluğu var"

Demirtaş, CHP veya herhangi bir partiye ittifak teklifinde bulunmadığını, tekliflerin bu şekilde olamayacağını, tekliflerin partilerin yetkili kurum ve kurullarında görüşüldükten sonra gündeme gelebileceğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Ben bir gerçekliğe işaret etmek istedim. Türkiye'de bir sol muhalefet eksikliği var ve CHP'de ana muhalefet olarak sosyal demokrat bir kimliği bürünmeye çalışıyor en azından. CHP'nin bu konuda tarihi sorumluluğu bizce önemlidir. Yani CHP'nin bu çerçevede Türkiye'deki temel sorunlara karşı tarihi sorumluluğu ve borcunun olduğunu düşünüyorum. Keşke Türkiye'deki demokratik güçler bir aya gelebilse şeklindeydi. Yaptığım çarı bu çerçevedeydi ve bir temenniydi"

Demirtaş, "Bunun bu aşamada bugünkü politikalarla çok mümkün olmadığı zaten görülüyor. Yürütülen tartışmalar ve bazı değerlendirmeler son derece ciddiyetten uzak seviyesiz tartışmalardı. Buna rağmen bu konunun tartışılıyor olması önemlidir. Biz sadece sol blok için CHP adını vermedik. Sayın Numan Kurtulmuş'un HAS partisi var. İrili ufaklı güç var. Demokratik güçlerin bir demokrasi bloğu şeklinde bir araya gelmesi bence Türkiye'de bir ihtiyaçtır" dedi.

"CHP çok çekingen davranıyor"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Celal Talabani ile bir araya gelip Fransa'da Ahmet Kaya ve Yılmaz Güney'in mezarlarını ziyaret etmesi ardından Diyarbakır ve Şanlıurfa ziyaretlerini değerlendiren Demirtaş, "CHP'de bir arayış olduğu görülüyor. Sayın Kılıçdaroğlu ile tartışma başladı. Nasıl bir sürece çevrileceğine kendileri karar verir. Ama, ana mulahelef partisidir. Gelişmeler bütün siyasi aktörleri etkiler. Ben sayın Kılıçdaroğlu'nun Kürt sorunu, yeni anayasa, dini hassasiyet ve özgürlükler konsunda çok daha cesur olmasını beklerdim. Çok kaygılı ve çekingen bir yaklaşım var. Türkiye'nin gerçekliği realitesi budur. Türkiye bu kesimlerden oluşuyor. 80 yıla rağmen bu railete değişmiş deği. Burada Kürt halkı gerçeği var bunu görmeniz lazımdır. Sayın Kılıçdaroğlu Diyarbakır'ı Paris yapma sözü verdi. Bu vaadler eskiden kaldı. Kimse Diyarbakır'ı Paris yapamadı ama Diyarbakır Amed oldu. Herkesin bu realiteyi görmesi lazımdır. Sayın Kılıçdaroğlu bunları görüp cesur davrandıkça Türkiye çok şey daha kazanabilir" dedi.

"CHP-BDP ittifakı"na ne dediler?


CHP Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer'e göre ise Güneydoğu Anadolu, CHP'nin BDP ile ittifak yapmasına sıcak bakıyor.

Değer, 2011 seçiminde BDP ile yapılacak bir ttifakın iktidar getireceğini söyledi.

"CHP ve BDP ittifakı" konusu CNN TÜRK'ün canlı yayınında da tartışıldı. CHP Parti Meclisi'nin iki üyesi Korkmaz Karaca ve Enver Aysever, "CHP-BDP ittifakı mümkün mü?" sorusuna yanıt aradı.